Spanningen lopen op in vakantieperiode

Tijdens de schoolvakanties in juli en augustus willen veel mensen er even tussenuit. Vakantielanden als Italië, Spanje, Frankrijk zijn dan de toppers.

Op weg naar mijn vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk, half juli, blijkt maar weer hoe mooi Frankrijk is om met de auto te doorkruisen. We passeren overal grote percelen met tarwe, gerst, mais en zonnebloemen. Net zoals de meeste veehouders ben ook ik benieuwd naar hoe de gewassen erbij staan en of het oogsten goed verloopt. Want elk jaar kijkt u als varkenshouder weer met spanning uit naar de graanopbrengsten en de invloed ervan op uw voerprijs.

Tijdens de autorrit over de Route du Soleil geef ik mijn ogen goed de kost. Franse maïs staat er, zoals bijna altijd, minder mooi bij dan in Nederland. In België en in het noorden van Frankrijk staat het graan nog op de uitgestrekte akkers, terwijl ter hoogte van Lyon de graanoogst al voor het grootste deel achter de rug is.

Als we in de eerste week van augustus weer huiswaarts rijden, is het oogsten van graan in Frankrijk vrijwel in zijn geheel afgerond. Hoe noordelijker we komen, hoe meer oogstactiviteiten ik op de graanvelden zie. Verschillen in klimaat zijn duidelijk zichtbaar.

De oogstraming voor de EU: een 0,2 procent hogere graanproductie dan in 2013. Hoofdgewas in de EU, tarwe (135 miljoen ton), plust dit jaar met 0,4 procent. De gerstproductie daalt naar verwachting met 4,9 procent naar 69,7 miljoen ton. De productie van maïs is geraamd op 56,9 miljoen ton, een toename van 5,7 procent.

De graankwaliteit is wisselend in de EU door het wisselvallige weer tijdens het groeiseizoen. Hierdoor zal in totaal 50 miljoen ton tarwe in veevoer verwerkt gaan worden. Daarnaast wordt de mondiale graanvoorraad 1,1 procent hoger ingeschat, dan vorig jaar. Op het eerste oog is dit alles gunstig voor de prijsvorming van varkensvoer.

Een extra spanningselement dit jaar bij de prijsvorming van granen is de oplopende handelconflicten tussen Rusland enerzijds en de EU, VS, Canada, Australië en Japan anderzijds. De Russische handelsboycot en de economische sancties van die andere landen beïnvloeden direct de prijzen van grondstoffen. De verschuiving van graanstromen heeft ongetwijfeld consequenties voor de prijsvorming. De hoogte ervan hangt af van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de import en export. Vooralsnog zijn lagere voerprijzen het gevolg, maar het blijft erom spannen.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Varkens De Heus Voeders
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer