Open praten over dekmanagement loont

De eerste Kennissessie georganiseerd door de krachtenbundeling van VarkensNet, KPV en Varkens.nl is geslaagd. De sessie over Dekmanagement leverde een open discussie op. Het gezelschap van 40 personen bestond uit studenten veehouderij, medewerkers op varkensbedrijven en varkenshouders. In alle openheid werden kennis en ervaringen met elkaar uitgewisseld.

Opvallend is dat het dekmanagement op elk varkensbedrijven toch weer net even anders verloopt. De ene varkenshouder stimuleert de zeugen één keer per dag met de beer, terwijl de andere de twee keer per dag intensieve bronstcontrole verricht. Soms speelt tijdsbesparing en het werken met personeel daarbij een rol.

Ook het schoonmaken van de dekstal of de verlichting gebeurt verschillend. Op sommige bedrijven worden de lampen bijvoorbeeld elke week afgestoft. En dan gaat het ook gemakkelijk omdat het vuil dan niet vast zit. Anderen doen het sporadisch. Maar er was ook een deelnemer die meldde dat op zijn bedrijf niet alleen de lampen worden gereinigd, maar ook de hele dekstal. In zijn situatie kan dat gemakkelijker omdat er met een meerwekensysteem wordt gewerkt.

Conclusie is dat het mogelijk blijkt om op meerdere manieren goede vruchtbaarheidsresultaten te behalen. Al kan het op vrijwel alle bedrijven nog wel beter. Meestal is het lastig om vooraf te bepalen wat het kost en wat het rendement is. Soms is de meeropbrengst duidelijk: een extra potje sperma kost minder dan een zeug die terugkomt omdat ze niet op het juiste moment is geïnsemineerd. Investeringen zijn snel terug te verdienen als het afbigpercentage stijgt, de uniformiteit verbetert en het percentage terugkomers daalt. Een goede analyse van de technische cijfers in het managementprogramma kan daarbij helpen.

Lees ook dit bericht: niet 5 maar 150 dagen goed voeren.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
  • Maandag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer