Vion+doet+afstand+van+vier+Duitse+slachterijen
Nieuws
© Vion

Vion doet afstand van vier Duitse slachterijen

Vion verkoopt drie locaties in Duitsland en een wordt gesloten. De vleesproducent houdt nog vijf van de negen productielocaties in dat land over. De reorganisatie heeft te maken met de huidige ontwikkelingen in de Europese vleesindustrie.

Vion is van plan de runderslachterij en voorverpakkingsfaciliteit in Altenburg en de hamspecialist Ahlener Fleischhandel te verkopen aan Tönnies Group. Daarnaast wordt de varkensslachterij in Perleberg verkocht aan Uhlen. De overeenkomsten hiervoor zijn al getekend, maar er is nog wel wettelijke goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteit in Duitsland. Door de overnames veranderen ongeveer zevenhonderd medewerkers van werkgever.

Voor de varkensslachterij in Emstek heeft Vion ook geprobeerd een overnamekandidaat te vinden, maar dat is mislukt. Volgens Vion zijn er voor Emstek geen acceptabele biedingen ontvangen. Daarom wil het bedrijf deze locatie uiterlijk eind maart 2024 sluiten. De voorgenomen sluiting heeft gevolgen voor zo'n 750 medewerkers.

Vion belooft medewerkers te helpen bij het vinden van nieuw werk. Ook gaat het bedrijf varkenshouders in het noordwesten van Duitsland helpen nieuwe afnemers te vinden. Volgens de vleesproducent blijft in dit deel van het land voldoende slachtcapaciteit over.

Gevolgen

'De voorgenomen stappen in Duitsland hebben belangrijke gevolgen voor onze medewerkers, klanten, leveranciers en zakelijke relaties', stelt CEO Ronald Lotgerink van Vion Food Group in een persverklaring. 'We hebben daarom zorgvuldig nagedacht over de veranderingen, om onze bedrijfsvoering efficiënter en flexibeler te maken richting een toekomstbestendige organisatie. We blijven toegewijd aan het bouwen van duurzame toeleveringsketens die boeren, klanten en partners met elkaar verbinden.'

Volgens het bedrijf past de reorganisatie in een breder plaatje waar de Europese vleesindustrie mee te maken heeft. Europese bedrijven ervaren op de wereldmarkt stevige concurrentie uit de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en China. 'De uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft niet alleen geleid tot het verlies van aanzienlijke exportmogelijkheden, maar ook de druk op Duitse vleesbedrijven opgevoerd', luidt de verklaring van Vion.

Binnenlandse markt

Als reactie hierop richt de Duitse industrie zich meer op de binnenlandse markt en ze verschuift naar zelfvoorziening. 'Deze veranderingen, in combinatie met politieke en regelgevende uitdagingen in de landbouwsector, inflatie, veranderend consumentengedrag en andere factoren, hebben geleid tot afnemende veestapels en hoge dierprijzen', meldt de vleesverwerker.

Volgens Vion ondergaat de Duitse varkenssector een strategische herstructurering om overcapaciteit aan te pakken in het hele land, maar vooral in Noord-Duitsland. 'Deze herstructurering vindt plaats in een afzetmarkt die wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op betaalbare prijzen, terwijl de sector streeft naar meer duurzame methoden, waarvoor hogere prijzen vereist zijn.'

Rundvleessector

De rundvleessector bevindt zich in een vergelijkbare situatie en heeft te maken met een jaarlijkse productiedaling. Vion is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende en vertegenwoordigingskantoren wereldwijd. In 2022 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van 5,3 miljard euro. Al twee jaar achter elkaar draait het bedrijf verlies. In 2022 bedroeg het verlies 108 miljoen euro.

Vorig jaar werd ook al de de runderslachterij in het Duitse Bad Bramstedt gesloten. Door een krimp van de rundveestapel in Noord-Duitsland werd het aanbod steeds lager en ontstond een grote overcapaciteit.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer