Gezocht: Klokkenluiders

Wat is er toch gebeurd? Tien jaar geleden hadden we nog ruim 80 eerstejaars veehouderijleerlingen op de MAS in Helmond (De Groene Campus). Nu mogen we de handen dichtknijpen als we er dit jaar 20 hebben. En daarvan kiest ook nog plusminus 80 procent voor de melkveehouderij. De rest komt voor varkens of voor pluimvee. Dat betekent 2 of 3 varkensleerlingen per jaar.

Op andere AOC’s is dat niet veel beter. Sterker nog: veel AOC’s bieden de opleiding Varkenshouderij niet eens meer aan. Geen liefhebbers meer.

Een drama. Zeker omdat de varkenshouderij veel handen te kort heeft. Leerlingen die kiezen voor de varkenshouderij krijgen gegarandeerd werk in de varkenshouderij (dat kunnen dierhouderijleerlingen niet zeggen). Ik word bijna elke week wel gebeld door een varkenshouder of ik nog niet iemand ken die …………, vul zelf maar in. Ik kan de ondernemer vaak niet meer helpen.

Regelmatig hoor ik dat het mestprobleem het grootste probleem is in de varkenshouderij. En als we dat probleem oplossen zijn we van alle zorgen af. Vergeet het maar. Het mestprobleem is een technisch probleem. Zet er een paar innovatieve techneuten en lobbyisten op en het is binnen twee jaar opgelost.

Zo makkelijk gaat dat niet bij een forse krimp van het aantal varkensmensen. Dat heeft te maken met imago, gedrag, conjunctuur, etc. etc.. En een imago, een gedrag, een conjunctuur veranderen kost jaren. En vaak is het resultaat nog onbevredigend ook!

Dus de noodklok moet luiden. Maar ik hoor die niet. Ja, zo af en toe een heel klein belletje. Daar wordt niemand wakker van. Maar wie moet de klok luiden? Onderwijsinstellingen? Die doen dat niet. Die bedenken liever een nieuwe opleiding met een mooie Engelse naam met veel sexappeal. Zij vinden de varkenshouderij te stoffig.

Moeten belangenorganisaties voor de landbouw de klok dan luiden? Helaas, zij zien dat niet als hun eerste prioriteit. Ze proberen het zo af en toe wel. Maar vaak wordt hun bellen overstemd door andere geluiden die voor gaan. Een laatste groep die de klok kan luiden is de sector zelf. Maar ook die is niet in staat om het tij te keren. Het zijn vaak kleine individuele geluiden die langzaam weg echoën. Een muur van geluid die alle andere sirenes kan overstemmen wordt niet gevormd.

Wie dan? Welke beiaardier kan zoveel geluid produceren, dat het alle andere noodklokken overstemt? Als er geen goede klokkenluider opstaat, (en eigenlijk had die al jaren geleden moeten opstaan) wordt het personeelstekort in de varkenshouderij het grootste probleem voor de sector. Het mestprobleem lost zich dan vanzelf wel op.
 

Wim Vugteveen
Docent varkenshouderij De Groene Campus Helmond
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer