Salmonella niet uit te roeien, wel te beheersen

Met een goede voerhygiëne en een zuurmengsel op het drinkwater is de salmonella-bacterie over het algemeen goed onder controle te houden. Zo blijven de OD-waarden in het bloed van varkens in ieder geval laag genoeg. Uitbannen van deze slimme kiem is een schier onmogelijke opgave. Dit is in het kort de conclusie van het minisymposium van Daavision over de aanpak van Salmonella voorafgaand aan de LIV in Venray.

Vooral aan de voorkant, de opname van salmonella met voer of drinkwater, dient de varkenshouder geen steek te laten vallen. Hygiëne rondom voeding is het meest cruciale punt om de kolonisatie van de salmonella-bacterie in darmcellen te beperken. De kiem ruikt zijn kansen als het ongeschonden door het ‘agressieve’ maagmilieu is gekomen en aan het eind van de dunne darm sterk genoeg is om de darmcellen te penetreren. Als dat massaal gebeurt kunnen heftige ontstekingsreacties optreden en ontstaat typische salmonelladiarree. “Als salmonella eenmaal in de darmcellen zit, is de kiem lastig aan te pakken”, zei Filip Boyen salmonella-expert bij Universiteit Gent. “

Ook het voorkomen van stressmomenten bij de varkens is volgens Boyen een belangrijk punt in het beperken van de salmonella-druk. “Salmonella’s die huizen in de darmflora voelen stressmomenten feilloos aan en gaan dan over tot het massaal uitscheiden van bacteriën.”

Salmonella is geniepig kan overal in het milieu op voorkomen. Er is dus een constante dreiging voor varkens. Een varkensbedrijf volledig vrij krijgen van salmonella zal volgens Boyen niet lukken. “Maar dat hoeft ook geen doel te zijn, als je de kiem maar beheerst.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer