De uniformiteit van een koppel vleesvarkens is een goede indicator voor het rendement. Het zegt iets over de groei en voederconversie, doorloopsnelheid van een afdeling en waardering door de slachterij. Wat is goede uniformiteit waard? Lees verder
Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) veroorzaakt op veel varkensbedrijven schade door verminderde groei, verminderde voerefficiëntie en hogere behandelingskosten. Mycoplasma is een (kleine) bacterie zonder celwand. Hierdoor is deze bacterie bestand tegen... Lees verder
De Idal is alweer twintig jaar op de markt en wordt op steeds meer varkensbedrijven gebruikt voor naaldloze vaccinatie. Hoe ervaren de gebruikers de (verbeterde) Idal? Een uitgebreid klanttevredenheidsonderzoek maakt duidelijk dat er naast een aantal... Lees verder
Om zorgeloos vleesvarkens te kunnen houden, moet u veel onderdelen op orde hebben op uw bedrijf. Om te weten waar u zich op moet focussen, is kennis nodig. Dat is precies waar we bij De Heus dagelijks mee bezig zijn. Het vergroten van kennis. Ons eigen... Lees verder
De najaarsdip is nog steeds een jaarlijks terugkerend fenomeen op zeugenbedrijven. Vooral in september en oktober worden zeugen van nature minder goed berig en zijn ze verminderd vruchtbaar. Daardoor daalt het afbigpercentage en worden minder biggen... Lees verder
Snuffelziekte oftewel atrofische rhinitis (AR) is een ontsteking waarbij zowel het neusslijmvlies als het onderliggend botweefsel van de neusschelpen wordt aangetast. Het gevolg is dat de neusschelpen verkleinen en bij ernstige aantasting de vorm van de... Lees verder
'Iedereen ziet het liefst topfitte zeugen met een riante biest- en melkproductie en tomen biggen die soepeltjes de zoogperiode en de periode na het spenen doorlopen. Het klinkt eenvoudig, maar de praktijk is vaak weerbarstig', ervaart van Jan Pool. 'Bij... Lees verder
'Wees duidelijk wat je van de ander verwacht', 'Heb aandacht voor je personeelsleden en luister naar ze', 'Het begint met duidelijke communicatie en uitleg'. Dat waren wat antwoorden van deelnemers aan de studiereeks Strategisch Leiderschap op de vraag:... Lees verder
Ondanks het gebruik van diverse middelen had varkenshouder Berton van de Ven een veel te hoog kiemgetal in zijn waterleidingen en in de voorraadtank boven de brijmenger. Een installatie van Watter bracht de oplossing. 'Als er nu iets is met de dieren,... Lees verder
Het Weekend van het Varken was op 9 en 10 september. Veel varkensbedrijven in Nederland openden hun deuren om mensen te verwelkomen op het bedrijf en meer inzicht te krijgen in de varkenshouderij. Lees verder
Lars Wijntje, productspecialist varkens bij BTN de Haas, benadrukt het belang van een schone en hygiënische omgeving op een varkensbedrijf. Hij deelt zijn bevindingen over het thema reinigen en ontsmetten en laat zien hoe deze praktijken bijdragen aan de... Lees verder
Na een draagtijd van 115 dagen is het voor de zeug zover, het werpen staat voor de deur! ‘Een goede start is het halve werk!’ Het is voor de zeug, haar biggen én voor jou als varkenshouder belangrijk dat het werpproces soepel verloopt. Lees verder
Een varkenshouder stelde onlangs de vraag: 'Hoe kan het dat de tomen die mijn zeugen produceren, iedere cyclus minder van kwaliteit worden?' Het antwoord op deze vraag is niet in één zin te vangen. Dit is van veel factoren afhankelijk. Maar de basis ligt... Lees verder
Naast voer, is water één van de belangrijkste levensbehoefte van biggen. Dit blijkt ook uit de welzijnseis dat 'Varkens ouder dan 2 weken, 24 uur per dag moeten beschikken over voldoende vers drinkwater'. Maar hoe- veel drinkt een gespeende big... Lees verder
Topigs Norsvin heeft selectie op de waarde van karkasonderdelen op basis van CT-scangegevens toegevoegd aan het fokprogramma. Deze innovatie van de leverancier van varkensgenetica maakt het mogelijk om de karkaswaarde te verhogen door te selecteren op... Lees verder
Biggenopfok is de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Door de toenemende toomgrootte worden er meer lichte biggen geboren. Daarnaast wordt het gebruik van antibiotica, koper, zink en medicijnen steeds verder beperkt. Dit alles maakt biggen... Lees verder
"Gaat u een nieuwe varkensstal ontwerpen? Laat u dan goed informeren over de do’s and dont’s als het gaat om methaan”, adviseert Jan Schellekens, adviseur Bedrijfsontwikkeling. U kunt namelijk wellicht al inspelen op bijvoorbeeld het benutten van... Lees verder
Een aantal jaren geleden focuste de Deense zeugenhouder Jan Jacobsen zich volledig op de productie van zoveel mogelijk biggen per zeug per jaar. Maar MS Schippers heeft hem de ogen geopend. Met het MS Total Water Care Concept behaalt hij soepel extra... Lees verder
Tropische hitte kan voor veel stress zorgen bij de varkenshouder. Een te hoge omgevingstemperatuur resulteert in een reductie in de voeropname bij hun dieren. Maar er is wat aan te doen. Lees verder