De impact van uniformiteit op het rendement niet onderschatten
De uniformiteit van een koppel vleesvarkens is een goede indicator voor het rendement. Het zegt iets over de groei en voederconversie, doorloopsnelheid van een afdeling en waardering door de slachterij. Wat is goede uniformiteit waard?
De schade door het ontbreken van uniformiteit is meerledig. Wat je direct merkt is een lagere gemiddelde uitbetalingsprijs wanneer veel afgeleverde varkens buiten de gewenste gewichtsklasse van de slachterij vallen. Als varkenshouder kun je daarop sturen door meer aflevermomenten te kiezen. Dit kan echter ten koste gaan van de doorloopsnelheid. Het is een kwestie van rekenen wat financieel het beste uitpakt.
Slechte voederconversie
Veel achterlopers kost doorloopsnelheid, maar gaat ook ten koste van de voederconversie. Dieren die langer liggen hebben meer onderhoudsvoer nodig en maken bovendien verhoudingsgewijs meer vet aan, wat ook ten koste gaat van de voederconversie. Dat geeft bovendien vaak aftrek van de uitbetalingsprijs doordat meer varkens niet de gewenste spier-spekverhouding hebben.
Spreiding berekenen
Het streven is om zo min mogelijk spreiding van lichaamsgewichten te hebben. Een kengetal dat die spreiding weergeeft is de variatiecoëfficiënt. Dit kengetal wordt berekend als de verhouding van de standaarddeviatie tot het gemiddelde aflevergewicht (variatiecoëffiënt =(standaarddeviatie/rekenkundig gemiddelde)*100%). Hoe hoger de variatiecoëfficiënt, hoe meer varkens afwijken van het gemiddelde gewicht en hoe groter de spreiding dus is.
Wat levert het op?
Uit onderzoek blijkt dat met de variatiecoëfficiënt de impact van uniformiteit op het rendement van een koppel vleesvarkens is te berekenen. Het verminderen van de variatiecoëfficiënt met slechts 1 procent op het moment van slachten, geeft een voordeel van naar schatting 0,65 tot 1,50 euro per geproduceerd vleesvarken. (1,2)
In het voorbeeld berekenen we het effect op het rendement als de varkenshouder zijn bedrijfsvoering aanpast, wat zorgt voor meer uniformiteit van de afgeleverde varkens. Voeding, gezondheid en huisvesting zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de uniformiteit. Ook zaken als stress, stalklimaat en management, zoals het wel of niet gescheiden opleggen van gelten, beren en borgen, zijn van invloed op de uniformiteit.
Uitgangssituatie
• Gemiddeld karkasgewicht: 95 kilo
• Standaarddeviatie = 4 (68% van de varkens heeft een gewicht tussen 91 en 99 kilo)
• Variatiecoëfficiënt = (4/95)*100%= 4,2%
Na aanpassing
• Gemiddeld karkasgewicht: 95 kilo
• Standaarddeviatie = 3 (68% van de varkens heeft een gewicht tussen 92 en 98 kilo)
• Variatiecoëfficiënt = (3/95)*100%= 3,16%
De aanpassing levert in dit rekenvoorbeeld een voordeel op van tussen 0,68 en 1,56 euro per afgeleverd varken.
Referenties
- Alfonso et al., Animal (2010), 4:10, pp 1739–1745, The Animal Consortium, 2010
- Hansen, Achieve Uniformity during the Early Life Stages of the Pig, website pig Progress, juli 2023
MM-37429
Nieuws over Zoetis
Over Zoetis
Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...
Meer van Zoetis
Lees ook