Circo%2Dinfecties+oorzaak+%C3%A9n+gevolg+van+co%2Dinfecties
Partner Zoetis

Circo-infecties oorzaak én gevolg van co-infecties

Circo-infecties bij varkens gaan vaak gepaard met andere infecties. Wat is oorzaak en wat is gevolg? Varkensdierenarts An Vanderzeypen legt uit: 'PCV2 is een immunosuppressief virus waardoor een geïnfecteerd varken minder weerstand heeft en gevoeliger is voor andere ziekteverwekkers. Omgekeerd is het zo dat andere bacterie- of virusinfecties een varken gevoeliger maakt voor een infectie met PCV2.'

Een PCV2-virus is een heel slim virus dat het lichaam van het varken gebruikt om zich te vermeerderen. Het virus heeft een voorliefde voor lymfoblasten, dit zijn jonge lymfocyten (witte bloedcellen) die een rol spelen bij immuniteit van een varken. Het virus kan via verschillende routes het dier infecteren: oraal, nasaal en zelfs via sperma worden overgedragen.

Bij het binnendringen komt het virus direct weefsel tegen waarin het zich kan vermeerderen. Bovendien kan het virus zich via de bloedbaan in het lichaam van het varken verspreiden en zo alle organen met lymfoïde weefsel bereiken. Dat verklaart de grote variëteit aan symptomen na een circo-infectie.

Circo vermindert weerstand

Het PCV2-virus zoekt in het dier zijn weg naar immuuncellen (lymfoblasten). In de immuuncellen gaat het virus zich vermeerderen en benut daarvoor de enzymen uit deze cellen. De immuuncellen worden zo kapotgemaakt wat resulteert in een verminderde weerstand van het varken (immunosuppressie). Door de verminderde immuniteit staat de deur open voor andere ziekteverwekkers. Dit verklaart waarom er naast circo-infecties vaak ook andere virale- en bacteriële infecties zijn die behoorlijke schade kunnen veroorzaken.

Omgekeerd is het zo dat op bedrijven waar infecties voorkomen door andere ziekteverwekkers het immuunsysteem van het varken is getriggerd. De geactiveerde lymfoblasten zijn ideaal voor het circovirus om zich daarin te vermeerderen. Omdat het PCV2-virus op veel bedrijven voorkomt, zie je vaak dat bijvoorbeeld een luchtweginfectie gepaard gaat met circo.

PCV2- en co-infecties versterken elkaar

De synergie tussen co-infecties en PCV2 maakt het volgens Vanderzeypen lastig om de oorzaak of het gevolg aan te wijzen. 'Als op een bedrijf bijvoorbeeld een infectie met salmonella is, zul je vaak ook het PCV2-virus aantreffen. De vraag is dan: wat is de kip en wat is het ei? Was de salmonellabesmetting mogelijk omdat de weerstand van het varken door PCV2 was aangetast? Of was de salmonellabesmetting de wegbereider voor PCV2?'

PCV2 komt volgens de dierenarts nooit alleen. 'In de huidige varkenshouderij zijn er altijd co-infecties aanwezig. Vaccineren tegen circo is een grote stap in de aanpak van problemen.' Uit onderzoek (1) blijkt dat vaccineren ervoor zorgt dat PCV2 het immuunsysteem minder aantast. Daardoor daalt ook het aantal subklinische infecties.

Vaccineren heeft dus, naast het directe effect, ook indirect een gunstig effect op de gezondheidsstatus. Het vermindert het aanslaan van andere ziekteverwekkers. 'Naast vaccineren is het evenzo belangrijk om co-infecties te voorkomen', aldus Vanderzeypen.



Referentie

1. G. D'Annunzio et al, Universiteit van Bologna, Large Animal Review 2019; 25: 187-199

MM-32998

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »