Succesfactoren van TN Duroc: het belang van het voeropnamepatroon
TN Duroc-biggen en -vleesvarkens hebben een uniek en karakteristiek voeropnamepatroon. In vergelijking met andere eindberen vertoont de TN Duroc tot een gewicht van 50 tot 70 kilo een voeropname die relatief laag is, maar vanaf dat moment stijgt de voeropname per dag aanzienlijk. Dit specifieke voeropnamepatroon vraagt om een doordachte benadering van het voermanagement, vooral in de vroege groeifase van biggen en vleesvarkens.
Een geconcentreerd voer voor efficiënte jeugdgroei
De periode waarin de TN Duroc relatief weinig eet, is het essentieel om het voer dat hij opneemt, geconcentreerd te maken. Dit geldt vooral voor de biggen, die in deze fase een hogere concentratie van voedingsstoffen nodig hebben om goed te groeien.
In tegenstelling tot de TN Select, die elke dag een beetje meer eet, en de TN Tempo, die elke dag veel beetjes meer eet, komt de TN Duroc langzaam op gang met een minder gelijkmatig patroon. Pas wanneer de dieren tussen de 50 en 70 kilo wegen, neemt de voeropname aanzienlijk toe. In vergelijkingen streeft de TN Duroc de TN Tempo daarna soms zelfs voorbij in voeropnamecapaciteit.
Dat resulteert bij TN Duroc in spierdiktes van rond de 67 tot 68 millimeter en spekdiktes die kunnen oplopen naar 14,5 millimeter of meer. Dat doen ze met een gemiddelde groei van meer dan 1.100 gram per dag en een voederconversie van 2,3 (Laverdonk, 2025). Efficiënt met iets meer spek dus en dat komt door dat voeropnamepatroon.
Spier- en spekdiktes: een indicator van voeropname
Wanneer de spekdiktes te veel stijgen, is het tijd om de energie-inname aan te passen of de dieren harder te laten groeien door meer lysine toe te voegen. Check de groei, voederconversie, totale opname per dag en de ratio tussen SID lysine per energiewaarde (EW). Het is belangrijk om te analyseren wanneer de spekdiktes beginnen op te lopen en bij welke groepen dit gebeurt.
In het veld wordt een gemiddelde voeropname van 2,5 kilo in een periode van 25 tot 120 kilo waargenomen. Vreten de varkens minder, dan moeten ze zeker worden geconcentreerder gevoerd. Vreten de varkens meer, dan moeten ze minder geconcentreerd worden gevoerd. Het voeren van veel meer dan 3,6 EW (EW CVB 2015 of 3.5 E-vlv) en 23,5 gram SID Lysine per dag heeft weinig zin, omdat de maximale eiwit- en vetaanzetcapaciteit is bereikt. Voeropname is de bepalende factor voor wat er in die kilo voer moet zitten.
Seizoensgebonden variaties in spekdiktes
Het is niet ongewoon om hogere spekdiktes te zien in de winter dan in de zomer. Dit heeft te maken met de hogere voeropname tijdens de koudere maanden, wat resulteert in meer vetopslag. Na de feestdagen wordt vaak een toename in aflevergewichten waargenomen, wat eveneens bijdraagt aan de verhoogde spekdiktes.
Een vuistregel is dat voor elke kilo extra gewicht de spekdikte met 0,15 millimeter toeneemt. De seizoensgebonden variatie geeft aanknopingspunten voor het aanpassen van de voersamenstelling, vooral in de zomer, wanneer het voer geconcentreerd kan worden gegeven. In de winter kan het voer iets worden verdund om de spekdiktes onder controle te houden. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk wordt het nog vaak over het hoofd gezien, terwijl het juist essentieel is om de gewenste resultaten te behalen.
Onlangs verscheen het nieuwsbericht dat Europa sneller opwarmt dan de overige continenten. Hittestress ontstaat al vanaf 25 graden Celsius bij een gewicht van 25 kilo en al vanaf 20 graden Celsius bij een gewicht van 100 kilo. De voeropname daalt dan direct significant. De toegevoegde waarde van zomer- en wintervoeders en de toepassing van verkoelende maatregelen neemt daarmee toe.
Verschil in spekdiktes tussen kopvarkens en restvarkens
Bij TN Duroc kan het voorkomen dat sommige varkens te veel spek ontwikkelen. Na analyse van de slachtresultaten wordt soms een onderscheid gezien tussen kopvarkens, de hardste groeiers die als eerste worden geleverd, en de groep die daarna wordt geleverd.
Gezonde varkens gebruiken meer eiwit voor groei. Wanneer bij de kopvarkens al te veel spek wordt gemeten, kan eerder leveren vaak een oplossing zijn. Voor de beste uniformiteit en efficiënte groei moet de jeugdgroei volop zijn gestimuleerd.
Conclusie
Kennis van het voeropnamepatroon van de TN Duroc is een belangrijke factor voor succes van deze eindbeer. Door de juiste balans tussen voerinhoud en voerhoeveelheid kan de TN Duroc optimaal presteren met een zeer scherpe voederconversie, goede spierontwikkeling en gecontroleerde spekdiktes. Let vooral op de seizoensgebonden variaties en zorg voor een gezonde start met een goed geboortegewicht.
Topigs Norsvin heeft de voeropnameverschillen per dag opgenomen in het fokdoel, zodat TN Duroc-biggen en -vleesvarkens in de toekomst een nog gelijkmatiger voeropnamepatroon laten zien.
Nieuws over Topigs Norsvin

Over Topigs Norsvin
Topigs Norsvin staat bekend om de innovatieve werkwijze bij het toepassen van nieuwe technologie en heeft een constante focus op kosteneffectieve...