Voorzichtigheid is écht troef

Als varkenssector zijn we al enige tijd gevrijwaard gebleven van veewetziekten, zoals MKZ en varkenspest. Maar met de varkenspestvirus besmette wilde zwijnen van “om de hoek” liggen deze ziekten meer dan ooit op de loer.

Maar ook zijn we sinds het voorjaar van 2014 op onze hoede voor niet veewetziekten. In de VS heeft het PED-virus huisgehouden en ervoor gezorgd dat 17 miljoen varkens niet op de markt zijn gekomen. De geleerden waren het erover eens dat het niet de vraag was of PED naar Nederland komt, maar wanneer. Begin november is hier het eerste geval van milde PED gemeld. Dit zorgde bij het getroffen bedrijf voor diarree onder de gehele varkensstapel, maar gaf geen schade in de vorm van extra sterfte. Vooralsnog is dit ook het geval bij alle acht PED-meldingen.

Na een goede inventarisatie hebben we als veevoerleverancier het strijdplan klaar liggen met daarin de hygiënemaatregelen voor specialisten en transport. Sinds vorige week ontsmetten we de wielen en wielkasten van alle bulkwagen als ze het erf oprijden en ook weer als ze het erf verlaten. Want iedereen in de mengvoerindustrie is bang dat zij het virus verder verspreiden of de naam krijgen dat zij het verder verspreiden. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Als we over een half jaar terugkijken, zullen we het allemaal onzin vinden als er verder niets gebeurd is. Maar breekt de kwaadaardige variant in ons land uit met hetzelfde verwoestende effect als in de VS, dan zal iedereen vinden dat we met zijn allen lang niet voorzichtig genoeg geweest zijn.

Gezien het feit dat het geen veewetziekte betreft en er geen meldingsplicht voor PED is, wordt verwacht dat er weinig ophef over gemaakt zal worden. Toch lopen de eerste discussies al over de afzet van biggen bij een PED-uitbraak. Het is dus opletten of we struikelen over onze eigen economie.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer