Positieve ervaringen van varkensbedrijven die hun voer fermenteren, is voor Fransen Gerrits de reden om het effect op de uitstoot van ammoniak te gaan onderzoeken De mengvoerleverancier start op diverse varkensbedrijven een pilot. De verwachting is dat fermenteren naast de voordelen op diergezondheid, groei, voerconversie, voerkosten en de mestproductie ook een positief effect heeft op het milieu.
De totale uitstoot van ammoniak lijkt in de praktijk te verminderen. Dit resulteert in een lagere productie van spuiwater van luchtwassers en een vermindering van de geur in de stallen. Diverse varkenshouders merken dat volgens Fransen Gerrits op.
In het onderzoek worden onder meer de niveaus aan stikstof en fosfaat in de rantsoenen, mest en lucht geanalyseerd. Het is bekend dat de benutting van nutriënten efficiënter wordt door het fermentatieproces. Fransen Gerrits probeert met dit onderzoek gegevens te verzamelen om te bekijken of het zin heeft het fermentatieprogramma Groenlabel waardig te krijgen. Dan heeft fermentatie nog meer voordelen voor het individuele varkensbedrijf en de sector.
Dit meldt Fransen Gerrits in een persbericht. Het bedrijf heeft ruime ervaring met het fermenteren van grondstoffen op zeugen-, biggen- en vleesvarkensbedrijven en is continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden.