Beter rendement met ferment

Twee jaar geleden begon Willy van Mil in De Rips met fermenteren op zijn locatie met biggen en vleesvarkens. De voordelen werden al snel zichtbaar. “Na drie tot vier dagen zag ik al dat de varkens qua gezondheid een enorme boost kregen.” Dit bleef zich in grote lijnen voortzetten. Het antibioticagebruik op dit bedrijf ligt dan ook erg laag. “Kuren is zeldzaam en individueel worden maar weinig dieren behandeld.”

De uniformiteit binnen de koppels is eveneens sterk verbeterd. Dit is toe te schrijven aan de hoge gezondheidsstatus op het bedrijf. Momenteel zijn de gezondheidskosten bij Van Mil slechts 12 cent per afgeleverd varken. Op jaarbasis geeft dat een voordeel van 26.000 euro ten opzichte van het Agrovision gemiddelde.
Een andere positieve bijkomstigheid is dat de uitval ten opzichte van eerdere jaren duidelijk minder geworden is. “Bij de vleesvarkens hebben we over het jaar heen nog maar 0,9 procent uitval.”

Volop voeren
Ongeveer 3 weken na spenen worden de biggen bij Van Mil overgeplaatst van de fokkerij naar de locatie met 4.000 biggen en 8.500 vleesvarkens. Biggen wegen dan ongeveer 10 á 12 kilo. Vanwege de smakelijkheid en warmte van de ferment vreten de biggen na opleg goed aan. De biggen kunnen meteen volop gevoerd worden en vallen niet terug. “Dat het voer warmer is bij de biggen, is een grote plus. Met name in de winter. De biggen staan nooit met lange haren.” Op dit bedrijf krijgen de biggen 38 procent en de vleesvarkens naarmate ze zwaarder worden 20 en 10 procent ferment aangeboden.

Het aanmaken van de ferment gaat probleemloos bij Van Mil. “Het fermentatieprogramma van Fransen Gerrits is eenvoudig en betrouwbaar.” Het is een geautomatiseerd proces. Het zuiver spuiten van de tanks is de enige extra arbeid die gepaard gaat met het fermenteren. Dat is 10 minuten per dag. “Dit kost wel wat arbeid, maar ik wil kunnen zien dat hij schoon is zodat ik daar nooit mee de mist in kan gaan.”

Spui en ammoniak
De meeste voordelen van fermenteren zijn een feit. Cijfers liegen niet. Maar niet alle voordelen zijn volgens Van Mil direct in cijfers uit te drukken. “Sommige zaken zijn moeilijker te verklaren, maar ik weet zeker dat de ammoniakuitstoot lager is en de vorming van spui door fermentatie tot wel 80 procent kan verminderen.”
Op het oog was al snel te zien dat het fermenteren gevolgen had op de hoeveelheid spui in de luchtwassers. “Nadat we constateerden dat de spui door het fermenteren minder werd zijn we gaan meten.” Metingen laten zien dat de luchtwasser van de stal waar het hoogste percentage ferment gevoerd wordt ten opzichte van de andere luchtwassers maar 1/5 deel spui geeft. Ook de ammoniakuitstoot wordt beduidend minder. Bij de biggenstal is deze zelfs nihil. Naarmate de varkens zwaarder worden neemt de uitstoot van ammoniak weer wat toe. Fransen Gerrits bekijkt of het mogelijk is dit in de toekomst groen label waardig te krijgen.

Mestproductie daalt
Voordat Van Mil ging fermenteren voerde hij een rantsoen met 24 procent droge stof, nu is dat 26 procent. Het voordeel van dit hogere droge stofpercentage is direct zichtbaar in de put: het geeft een reductie van ruim 200 liter mest per vleesvarkensplaats en 165 liter per biggenplaats per jaar. Dat betekent voor Van Mil een totale volumereductie van 2.460 kuub mest per jaar.

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer