Hekel+aan+terugkomers+opheffen+met+op+peil+houden+IGF%2D1
Achtergrond
© Varkens Archief

Hekel aan terugkomers opheffen met op peil houden IGF-1

Heeft u ook zo’n hekel aan terugkomers door hittestress? Hittestress bij lacterende zeugen begint al bij een staltemperatuur van 20 graden Celsius. Dat heeft invloed op de resultaten van de komende inseminatie en de volgende dracht. Ook beïnvloedt dat het werpproces, de lactatie en het flushen van de zeugen in de kraamstal. Vooral het diereigen hormoon IGF-1 speelt een belangrijke rol bij het beperken van de gevolgen van hitte. Houd dit stofje daarom op peil.

Het Insuline Like Growth Factor Systeem (IGF-1) is een lichaamseigen stof in het varken dat een belangrijke rol speelt in de spierontwikkeling en groei. Uit onderzoeken komt naar voren dat een hoge daggroei samenhangt met een hogere IGF-1-concentratie in het bloed. Daarnaast zorgt een hoger IGF-1-gehalte in het bloed voor een hogere voeropname, een betere verteerbaarheid van eiwitten en een adequate opname van alle essentiële aminozuren.

Als de voeropname en eiwitvertering door hittestress lager zijn, daalt het IGF-1-gehalte in het bloed van varkens snel. Ook bij zeugen heeft het een negatief effect op de spierontwikkeling, de vruchtbaarheid en het immuunsysteem. Zeker bij de moderne en hoogproductieve zeugenrassen is het op peil houden van de bevleesdheid door voldoende IGF-1 een aandachtspunt. Bovendien zorgt IGF-1 voor een sneller herstel van de negatieve energiebalans en zullen minder zeugen na insemineren terugkomen.

IGF-1 is een belangrijke lichaamseigen stof die ook bijdraagt aan een optimale zeugenopfok. Bij een IGF-1-tekort ontstaat onder andere afname van de spiermassa en de botdichtheid en een toename van het lichaamsvet. Kortom: vooral bij zeugen is IGF-1 een essentiële factor om duurzaam en optimaal te presteren.

Lianol Ferti

In warme periodes is het dus uitermate belangrijk om het IGF-1-gehalte in het bloed van de zeugen op peil te houden. Lianol Ferti bevordert dit gehalte op natuurlijke wijze. Het ondersteunt de stofwisseling, de negatieve energiebalans herstelt sneller en zeugen krijgen een positieve hormoonhuishouding en energiebalans. Het verteringsmechanisme, de immuniteit en vruchtbaarheid komen daardoor weer terug naar het lichaamseigen niveau.

Lianol Ferti kan via een tablet eenvoudig aan zeugen worden toegediend. Lianol Solapro heeft dezelfde werking, maar is een poedervorm die door het voer van zeugen is te mengen. 'In de praktijk zien we dat hittestressmaatregelen in combinatie met Lianol Ferti zorgen dat de zeug beter in balans is en minder stress heeft. Per saldo geeft dit positieve resultaten en een hoger rendement, alleen al door een beter afbigpercentage', merkt Jannes Doppenberg van DNCS op.

Zuurstoftekort

Bij hoge temperaturen gaat bij zeugen veel bloed richting de huid om zo efficiënt mogelijk af te koelen. Maar varkens kunnen niet zweten om af te koelen. Dat betekent automatisch ook dat andere organen, waaronder de dunne en dikke darm, minder bloed en dus onder andere minder zuurstof krijgen. De darmcellen zijn gevoelig voor een tekort aan zuurstof in het bloed.

Een zuurstoftekort veroorzaakt een slechtere verbranding van het voer, met als gevolg een slechtere darmvertering. Dit zorgt weer voor een slechtere voeropname, lagere voerefficiëntie en gewichtsverlies. Ook ontstaan een verhoogde aanzet van vetweefsel, minder vorming van spiermassa en een negatieve energiebalans. Dit kan weer leiden tot lekkende darmen, waardoor toxines en bacteriën van de darminhoud in de bloedbaan komen en diarree veroorzaken, zoals vaak is te zien na een warme periode.

Lagere melkgift bij hittestress

Door de lagere voeropname, minder goede vertering en het behoorlijke conditieverlies hebben zeugen bij hittestress een lagere melkgift met als gevolg een lagere toomgroei en zwakkere biggen. Het lagere IGF-1-gehalte en de negatieve energiebalans hebben een negatieve invloed op het goed tonen van de bronstverschijnselen, de ontwikkeling van eicellen en de vruchtbaarheid in het algemeen. Door een toenemend aantal terugkomers daalt het afbigpercentage van een zeugenbedrijf. Daardoor zullen zeugen kleinere tomen met minder biggen hebben, meer doodgeboren biggen hebben en de tomen zijn minder uniform.

Het is dus zaak om op tijd maatregelen tegen hittestress te nemen. Op de website van Royal GD staan veel goede adviezen. Op tijd beginnen met deze maatregelen in combinatie met het gebruik van Lianol Ferti of Lianol Solapro voorkomt veel problemen en geeft duurzaam rendement.

Bronnen:
• Oksbjerg et al 2004
• Parades et al 2014
• Thissen et al 1994

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 15°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    80 %
  • Zaterdag
    23° / 17°
    20 %
Meer weer