Additief+Lianol+Ferti+helpt+tegen+najaarsdip
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Additief Lianol Ferti helpt tegen najaarsdip

De najaarsdip is een jaarlijks terugkerend fenomeen op zeugenbedrijven. Vooral in september en oktober worden zeugen minder goed berig en zijn ze verminderd vruchtbaar waardoor in december en januari minder biggen worden geboren. Tijdig starten met Lianol Ferti dempt die dip.

Zeugen optimaal ondersteunen voor een optimale vruchtbaarheid is van midden augustus tot eind oktober nog belangrijker dan in de rest van het jaar. Najaarsverwerpen zijn in die periode op bijna elk zeugenbedrijf een probleem; analyses van technische resultaten van zeugenbedrijven wijzen dat ook uit.

Najaarsverwerpen verminderen onder normale omstandigheden het aantal drachtig gescande zeugen na inseminatie met gemiddeld 2,8 procent. Bij een op de vier zeugenbedrijven loopt het afbigpercentage zelfs met meer dan 7 procent terug. Lange warme zomers blijken het vruchtbaarheidsprobleem te vergroten.

Met de opwarming van het klimaat neemt het belang van preventie van najaarsverwerpen toe, stelt Ardol. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie van natuurlijke additieven en voedingssupplementen voor onder meer varkens.

Opbrengstderving

Een najaarsdip in de bigproductie kost de zeugenhouder flink wat euro’s. Een daling van het afbigpercentage met 1 procent komt overeen met een lagere omzet van 16,50 euro per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. Een najaarsdip die twee maanden duurt op een gemiddeld bedrijf kost 7,70 euro per gemiddeld aanwezige zeug ((2,8 procent keer 16,50 euro) gedeeld door 6).

Bij een kwart van de zeugenbedrijven kosten najaarsverwerpen zelfs 19,25 euro per zeug.

Gezonde eicellen en behoud dracht

Zeugen gezonde eicellen laten produceren is volgens Ardol de beste insteek om de dracht in stand te houden. Een constant en voldoende hoog lichtregime over het gehele zeugenbedrijf is een van de voorwaarden. Ook het extra stimuleren van het insulinegehalte en IGF-1-niveau in het bloed van de zeug dragen bij aan het vrijkomen van veel en sterke eicellen.

IGF-1 is een belangrijke groeifactor voor de algemene ontwikkeling en vruchtbaarheid van elk dier. Daarbij stimuleren insuline en IGF-1 de secretie van het natuurlijke hormoon GnRH dat verantwoordelijk is voor de productie van voldoende geslachtshormonen (FSH en LH).

Zelfs bij gezonde zeugen neemt het IGF-1-niveau af in de periode met korter wordende daglengte tussen juli en december. Hebben dieren hittestress ondervonden en is hun lichamelijke conditie teruggelopen en minder optimaal, dan zijn lagere insuline- en IGF-1-niveaus bij de te dekken zeugen het gevolg. Dit vergroot de kans op najaarsverwerpen. Naast een voldoende hoog voerniveau en het flushen maakt het verstrekken van Lianol Ferti, zeker in het najaar, een groot verschil in de vruchtbaarheidsresultaten.

Vijf tips voor vruchtbare zeugen
1. Zorg voor een constant lichtregime op het gehele bedrijf en gedurende 16 uur per dag meer dan 100 lux in de dekstal;
2. Vermijd grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de stallen en zorg dat zeugen niet in de tocht liggen;
3. Geef zeugen in het begin van de dracht minimaal 3,1 kilo voer per dag en vermijd chronische stress, zoals een verhoogde hokbezetting en concurrentie om het voer;
4. Beperk de negatieve invloed van hittestress op de voeropname en het verlies van conditie van kraamzeugen: pas stalkoeling toe en zorg voor een goed voermanagement;
5. Flush zeugen na het spenen van midden augustus tot eind oktober door suikerrijke voeders in de dekstal te geven en de dieren extra te ondersteunen met Lianol Ferti. Dit additief zorgt voor een natuurlijke productietoename van de groeifactor IGF-1 en een succesvolle dracht.

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    6° / 4°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    80 %
  • Donderdag
    7° / 1°
    35 %
Meer weer