Najaarsdip+zeug+meteen+beperken
Nieuws
© Koos Groenewold

Najaarsdip zeug meteen beperken

De najaarsdip op zeugenbedrijven is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Gedurende twee maanden worden zeugen minder goed berig en zijn ze verminderd vruchtbaar waardoor het afbigpercentage daalt. Gemiddeld is dit 2,8 procent, maar uitschieters van een meer dan 7 procent lager afbigpercentage komen ook voor.

Vooral in jaren met warme en lange zomers blijkt het probleem van najaarsverwerpen groter te zijn, meldt Ardol, gespecialiseerd in de productie van natuurlijke additieven en voedingssupplementen voor onder meer varkens. Met de opwarming van het klimaat zou dat probleem in de zeugenhouderij enkel in belang toenemen.

Onder normale omstandigheden neemt door najaarsverwerpen het aantal drachtig gescande zeugen na inseminatie af met gemiddeld 2,8 procent. Bij een op de vier zeugenbedrijven zou het afbigpercentage zelfs meer dan 7 procent teruglopen. Een procent lager afbigpercentage komt overeen met 16,5 euro per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. Bij een najaarsdip van twee maanden kost het een gemiddeld bedrijf 7,70 euro per gemiddeld aanwezige zeug. Bij een kwart van de bedrijven zelfs 19,25 per zeug.

Vijf verbetertips

1. De meeste varkenshouders passen al een constant lichtregime van zestien uur licht en acht uur donker en een goede lichtsterkte (100 lux) in de dekstal toe. Het is volgens Ardol belangrijk dit lichtniveau ook door te trekken in de kraam- en drachtstal. Een constant lichtregime op het hele bedrijf is een must om de invloed van de kortende daglengte te beperken.

2. Vermijd grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en zorg dat zeugen niet op de tocht liggen.

3. Geef zeugen in het begin van de dracht voldoende voer (minimaal 3 kilo per dag) en vermijd langdurige, chronische stress. Voorkom een verhoogde hokbezetting en concurrentie om voer

4. Beperk de negatieve invloed van de hittestress op de voeropname en verlies van conditie van kraamzeugen (pas stalkoeling toe en zorg voor een goed voermanagement).

5. Flush gespeende zeugen door zeker in van midden augustus tot eind oktober suikerrijke voeders in de dekstal te geven en extra te ondersteunen met Lianol Ferti. Dit zorgt voor een natuurlijke toename in productie van de groeifactor IGF-1 bij de zeug. Samen met insuline zal dit IGF-1 de hersenen ertoe aanzetten om voldoende geslachtshormonen te produceren en zo een succesvolle dracht te verzekeren, aldus Ardol.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer