Varkenshouders willen meer naaldloze vaccins
De Idal is alweer twintig jaar op de markt en wordt op steeds meer varkensbedrijven gebruikt voor naaldloze vaccinatie. Hoe ervaren de gebruikers de (verbeterde) Idal? Een uitgebreid klanttevredenheidsonderzoek maakt duidelijk dat er naast een aantal verbeterpunten vooral een vurige wens is: dat er meer vaccins beschikbaar komen voor Idal.
Opvallend is de groei van het aantal vaccins per bedrijf. 'Op zich is het niet zo vreemd dat we het aantal vaccins per bedrijf zien groeien. Er zijn inmiddels immers meer vaccins goedgekeurd om via de Idal te geven en daar wordt gebruik van gemaakt', zegt varkensdierenarts Sonja Agten van MSD Animal Health. 'Het gaat om vaccins tegen circo, mycoplasma, PRRS en PIA. Bovendien kan een aantal vaccins gecombineerd worden gegeven', licht Agten toe. Ze verwacht dat het aantal vaccins per bedrijf nog verder groeit zodra er meer vaccins beschikbaar komen voor de Idal.
Het klanttevredenheidsonderzoek werd gehouden onder varkensbedrijven in zowel Nederland als België. In totaal hebben ruim tweehonderd varkenshouders deelgenomen aan het onderzoek. De varkensdierenarts is tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. 'Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten en wensen, maar overall blijken de gebruikers positief over de Idal te zijn en daar zijn wij natuurlijk blij mee. De verbeterpunten en suggesties zijn voor ons uiterst waardevol om de Idal in de toekomst nog verder te optimaliseren.'
In het begin sceptisch
Agten werkt al meer dan twintig jaar bij MSD Animal Health en heeft de introductie van de Idal dus heeft meegemaakt. 'Ik kan mij nog goed herinneren hoe sceptisch sommige mensen waren. Het is natuurlijk best bijzonder dat je met veel minder vaccinatievloeistof een minstens even goede immuniteit kunt bewerkstelligen. Gelukkig spreken de technische resultaten inmiddels voor zich en hoeven we mensen daarvan niet meer te overtuigen', zegt ze.
'Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers juist steeds meer de andere voordelen van naaldloos vaccineren zien. Geen ziekteoverdracht via de naald door de hygiënische manier van werken wordt nog altijd als grootste voordeel gezien, maar ook het werkgemak en het diervriendelijke aspect van naaldloos vaccineren wordt steeds meer gewaardeerd', licht de varkensdierenarts toe. 'Dit sluit mooi aan op de maatschappelijke trend die we zien, dat er meer aandacht is voor dierenwelzijn. Als MSD Animal Health zijn we er ontzettend trots op dat wij met de Idal aan een beter dierenwelzijn kunnen bijdragen.'
(Onterechte) zorgen om achtergebleven vloeistof
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat een aantal gebruikers soms twijfelt of een vaccin er goed in zit of niet. Agten vermoedt dat dit komt doordat er soms wat vloeistof achterblijft op de huid. 'Ik kan me best voorstellen dat als je maar 0,2 milliliter inbrengt en ziet dat er nog wat vloeistof op de huid achterblijft, je twijfelt of het vaccin wel voor de volle 100 procent zijn werk kan doen. Toch is die zorg niet nodig', verzekert ze.
'We weten uit ervaring en onderzoek dat de werking van het vaccin niet minder is wanneer een beetje vloeistof op de huid is achtergebleven. De ingebouwde slimme waterpas zorgt ervoor dat het vaccin alleen wordt aangezogen wanneer de Idal in de juiste positie is geplaatst. Zie je op het afleesscherm dat de Idal verder telt en vormt zich een klein bultje onder de huid, dan kun je er zeker van zijn dat de vaccinatie goed is gegaan, ook als je nog een beetje vloeistof op de huid ziet liggen', benadrukt de varkensdierenarts. 'Uiteraard begeleiden onze Farm Advisors onze klanten en staan ze klaar voor extra uitleg in de sta, als hierover vragen zijn.'
Vaccinverlies eenvoudig te voorkomen
Als verbeterpunt werd vaccinverlies bij wisseling van flesjes door zowel varkenshouders in Nederland als in België aangegeven. 'Zonde, want vaccinverlies is helemaal niet nodig, wanneer je het flesje niet helemaal leeg laat komen. Dat is een kwestie van iets eerder verwisselen en het restant van het oude flesje aan het nieuwe flesje toevoegen. Op die manier heb je absoluut geen vaccinverlies', verzekert Agten.
De varkensdierenarts is blij dat dit aandachtspunt door het onderzoek naar voren is gekomen. 'We hebben dit natuurlijk meteen gecommuniceerd met de Idal Farm Advisors, zodat hier bij de Idal-demonstraties nu meer aandacht aan wordt besteed.'
Steeds lichter
Hoewel de nieuwste Idal een stuk lichter is dan het prototype, wordt het gewicht nog steeds als verbeterpunt genoemd. 'Je hebt gewicht en ergonomie. Persoonlijk vind ik dat het nieuwere type veel fijner in de hand ligt; als een soort accuboormachine. Maar blijkbaar leeft de wens voor een lichter apparaat nog steeds, dus is dit wel een signaal dat we zeker meenemen als we kijken naar de verdere ontwikkeling van de Idal. Bovendien is het soms mogelijk te werken met een houder voor de Idal, waardoor het gewicht geen euvel meer is', zegt Agten.
Verder werd als verbeterpunt genoemd dat de Idal nog niet kan worden gebruikt voor alle vaccins. 'Dat betreft dus eigenlijk meer een wens, die bij ons als MSD Animal Health net zo goed leeft. Het heeft alleen nogal wat voeten in aarde om een vaccin op de markt te krijgen. Daarvoor moet een behoorlijk intensieve registratieprocedure worden doorlopen, die doorgaans veel tijd vergt', legt de varkensdierenarts uit.
Demonstraties
Wilt u een gratis Idal-demonstratie aanvragen en de Idal vervolgens geheel kosteloos uitproberen? Neem dan contact met ons op via idal@msd.com of (0485) 492000.
Heeft u niet deelgenomen aan het klanttevredenheidsonderzoek en wilt u alsnog uw ervaringen of (verbeter)tips met ons delen? Dan horen wij graag van u.
BNL-IDA-240600003
Nieuws over MSD Animal Health
Over MSD Animal Health
MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...