Actief+wapenen+tegen+PRRS%2Dvariant+Rosalia
Achtergrond
© MSD Animal Health

Actief wapenen tegen PRRS-variant Rosalia

De uitbraak van PRRS in Spanje heeft een flink gat geslagen in de Spaanse biggenproductie. Iets vergelijkbaars ligt ook altijd in Nederland op de loer. MSD Animal Health zocht uit hoe je je bedrijf hiertegen wapent, zelfs als het gaat om de hoogpathogene PRRS-variant Rosalia.

Spanje kreeg in 2020 te maken met een uitbraak van de hoogpathogene PRRS-stam Rosalia. Dit leidde onder meer tot abortusgolven, hoge sterftecijfers onder zeugen en meer dan 20 procent uitval bij gespeende biggen.

MSD Animal Health wilde weten wat een efficiënt plan van aanpak zou zijn. Enerzijds was de vraag wat het effect van vaccinatie van biggen zou zijn bij een besmetting met Rosalia. Anderzijds welke maatregelen nodig zijn om een zeugenbedrijf na een uitbraak zo snel mogelijk weer op het oude prestatieniveau te krijgen.

Om het effect van een PRRS-vaccinatie te onderzoeken, werkte MSD Animal Health samen met de Universiteit van Barcelona. In de proef met PRRS-vrije biggen werd de helft in de huid gevaccineerd met Porcilis PRRS-entstof. De andere helft met alleen het oplosmiddel Diluvac forte. Vijf weken later werd de helft van beide groepen biggen via de neus gecontroleerd besmet met het Rosalia-PRRS-virus.

Niet-gevaccineerde biggen werden sneller ziek en kregen heftiger koorts dan de tegen PRRS gevaccineerde biggen. Op de tiende dag werden bij die ziekere dieren ook meer longbeschadigingen aangetoond en ontwikkelden zich ernstige longaantastingen. De virusuitscheiding liep stukken hoger op. Zeven weken na het besmettingsmoment waren de controlebiggen gemiddeld ruim 6 kilo minder gegroeid dan de groep gevaccineerde biggen die opzettelijk werd besmet.

Noodvaccinatie

Bij de tweede onderzoeksvraag werkte MSD Animal Health samen met een Spaans bedrijf met 1.300 zeugen op twee locaties dat in 2021 werd getroffen door een uitbraak van Rosalia. De zeugen waren standaard al tegen PRRS gevaccineerd. Kort na de uitbraak is een noodvaccinatie bij alle zeugen uitgevoerd door Porcilis PRRS in de huid toe te dienen.

Ook zijn diverse wijzigingen in de bedrijfsvoering gedaan. Zo werden gedurende vier maanden geen nieuwe gelten aangevoerd (herd closure), is het overleggen van biggen gestaakt, werd all-in-all-out strikt toegepast en werd het tweewekensysteem veranderd naar een driewekensysteem. In juli 2022 waren de vruchtbaarheidsparameters op het niveau van voor de uitbraak en was de biggenuitstroom weer negatief voor wat betreft PRRS.

Wel bleef de uitval bij de gespeende biggen met 7,39 procent hoger dan verwacht. Daarom werd besloten alle biggen op een leeftijd van veertien dagen met de IDAL hetzelfde vaccin tegen PRRS toe te dienen. Deze vaccinatiestrategie zou een jaar worden aangehouden naast de veranderde managementmaatregelen op die van herd closure na.

Uitval biggen gehalveerd

Het effect van de PRRS-vaccinatie bij biggen was bijna een halvering van de uitval, tot 3,73 procent. Dit is bijna identiek aan het niveau van voor de PRRS-uitbraak; 3,4 procent uitval na het spenen. De kosten voor antibiotica waren 0,91 cent per big lager dan in de periode dat biggen nog niet werden gevaccineerd. Dat was zelfs een lager niveau dan voor de uitbraak.

De reductie van de uitval na het spenen en de lagere behandelkosten bij de nieuwe beheersmaatregelen en extra vaccinatiekosten leverde een berekend voordeel op van 1,96 euro per big. Managementaanpassingen en de PRRS-vaccinatie helpen om sneller een uitstroom van veldvirusvrije biggen te krijgen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer