Verwacht niet veel van NMa

Mededingingsspecialist Kees Schillemans, advocaat bij Allen & Ovary, hielp veel boeren maandag in Nijkerk direct uit de droom. In de discussie rond de inkoopmacht van retailers hoeven ze niet veel te verwachten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Op een door boerenvakbonden georganiseerde avond over mededinging stelde de advocaat dat de NMa in al haar handelen vooral kijkt naar het belang van de consument. “En dat wordt alleen nog maar meer nu de NMa binnenkort met de Opta en de Consumentenautoriteit opgaan in de Autoriteit Consument & Markt.” Lagere inkoopprijzen ziet de NMa volgens Schillemans niet als misbruik van de marktpositie, ze rekent er op dat die lagere prijzen ten goede komen aan de consument.

Het samengaan in de kalfsvleessector tussen Van Drie en Alpuro was voor de NMa een lastig dossier maar volgens Schillemans een goed voorbeeld van de koers van de NMa. Door de fusie ontstond aan de inkoopzijde van de markt een marktaandeel van meer dan 60 procent. “Maar de NMa heeft het wel goedgekeurd. Bij de verkoopkant keken ze Europees en dan is het marktaandeel een stuk lager. De NMa ziet voor haar geen rol in de inkomensverdeling tussen producent en marktpartij.” Bovendien stelt Schillemans dat het misbruik van een inkooporganisatie lastig is vast te stellen.

De advocaat heeft weinig hoop op verandering in het beleid van NMa op korte termijn. “Ze doen in de ogen van de rechters niets verkeerds.” Wel kan er iets veranderen als de Europese regelgeving verandert. Dan volgt Nederland ook.
De lage prijzen voor de primaire producent kan leiden tot verschraling van het aanbod omdat het producenten niet in staat stelt te investeren en te innoveren. Dat deze verschraling niet goed is voor de consument, ziet Schillemans als een goed argument. “De NMa erkent dat ook, maar heeft ze er nog niets aan gedaan.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer