Op het podium

Het is de dag nadat Oranje door Argentinië uit het WK is gegooid. Die troostfinale is eigenlijk niet belangrijk meer. Het doel was de hoogste trede op het podium en dat is niet gelukt.
Ik ben niet zo’n voetbalfan, maar heb toch met veel plezier gekeken naar de wedstijden. En dan met name naar hoe Van Gaal erin slaagde om in relatief korte tijd een team te bouwen met een hele grote gunfactor. Zowel intern als extern. Dat is het moeilijkst van coachen, want voetballen kunnen ze wel. Daarom had ik hem die hoogste trede wel gegund.
Op dezelfde dag dat Nederland voetballend verloor, boekte Lars Boom de eerste Nederlandse etappezege in de Tour de France. Hij zat om zeven uur al bij Mart Smeets in de Avondetappe. Nog niet gedoucht en met een glimlach van oor tot oor. Was eerlijk over hoe fantastisch hij het vond om te winnen, maar benadrukte ook dat hij met het team alweer vooruit keek naar het dienen van kopman Mollema. Supersympathiek en ook zeer goed voor zijn team, dat vanaf volgend seizoen op zoek moet naar een nieuwe sponsor. Het erepodium werd daarmee ook meteen een theater.

Ik vind dat er genoeg varkenshouders zijn die ook een podium verdienen; ze durven er zelf alleen vaak niet op. Wat zullen collega’s of de buren wel niet zeggen? Word ik omarmd of afgemaakt? De angst regeert nog vaak. Laten we vooral niet te gek doen. 

Onterecht! De zeven varkenshouders van PIT 2014/2015 bewijzen dat het ook anders kan. Bij de uitgave van Varkens volgens week zit een speciaal magazine over hen. Ze staken hun nek uit, laten dat zien en zijn niet bang voor de reacties. Sterker nog: daar is het ze juist om te doen! En laten we eerlijk zijn: theater maken kan ook niet zonder samenwerking met je publiek.
Daarom koos ik vandaag voor de zomeruitgave van Varkens voor de foto van een enthousiaste jonge varkenshouder op de cover. Je ziet het resultaat volgende week op je deurmat. Ik hoop dat het een inspiratiebron is om iets met je eigen verhaal te doen. Klein beginnen en dan langzaam laten groeien naar het hoogste niveau. Beetje oefenen voor de spiegel op vakantie, dan is dat podium straks een eitje. Wie wil er op mijn podium in september?

Janneke Janssens
Hoofdredacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer