Jonge helden

Vergrijzing. Er kan geen nieuwsuitzending voorbij komen, of het gaat erover. We worden ouder, werken langer en er is minder ‘aanwas’ dan een halve eeuw geleden. De gemiddelde leeftijd van een Nederlandse boer is inmiddels 55 jaar. En we zijn in Europees verband geen uitzondering. Boer zijn lijkt letterlijk en figuurlijk een ‘oud’ beroep.

Als je het negatief wilt bekijken, dan zie je tijdens bijeenkomsten een halve zaal met grijze hoofden. De eigenaar meestal ook nog van het mannelijk geslacht. Het risico bestaat dat we elkaar in de put praten: investeren heeft geen zin meer en innoveren al helemaal niet. Voor wie doen we het immers?

Investeren is op dit moment natuurlijk sowieso lastig. Maar toch zie ik liever die andere helft van de zaal. Want die ís er. Sinds ik voor mezelf begon, houd ik kantoor op De Groene Campus in Helmond. Daar huist ook het groene MBO, dat onder meer de jonge varkenshouder opleidt. Regelmatig stappen studenten ons kantoor binnen. Voor hulp, met een opmerking of suggestie. Of met de vraag ‘kunnen wij niet een podium krijgen in het vakblad’?

Zo ook Stijn, de jongen op de voorpagina. Samen met vijf medestudenten uit Den Bosch bedacht hij een band die verkleumde biggen warm houdt. Ze maakten er een mini-onderneming van en brengen het product nu op de markt. Vanuit passie voor hun vak en met onbedorven enthousiasme.
Er zit heel veel positieve energie in die studenten. Ze geven mij in elk geval het gevoel dat het nog steeds de moeite waard is om te investeren in de varkenshouderij.

En dat ga ik komend jaar dus ook doen, samen met anderen. Één ding staat bij mij voorop: studenten komen in dat plaatje zeker voor. Lang leve de jonge helden!

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer