Ontheffing 'Vierdageneis' mogelijk

EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft een aanpak voor knelgevallen van de vierdagenregeling opgesteld. Probleembedrijven kunnen een ontheffing krijgen van maximaal één jaar.  

Na het aanschrijven van 2200 bedrijven met zeugen in het najaar 2014, hebben 346 bedrijven zich gemeld als knelgeval. Dit is 15 procent van het aantal zeugenbedrijven. Deze bedrijven zijn door Wageningen UR telefonisch bevraagd op de aard en omvang van de problematiek.

Alle gemelde knelgevallen krijgen een bedrijfsaudit die door Wageningen UR wordt uitgevoerd. Dit mag gebeuren met de aanwezigheid van een deskundige, die het bedrijf kent en in de verdere begeleiding van het bedrijf een rol kan spelen. Per bedrijf rolt er een rapport uit met een analyse van de geconstateerde problemen. Deze worden bij voorkeur onderbouwd met technische resultaten en aanbevelingen voor verbetering. LTO en NVV worden betrokken bij het formuleren van de te toetsen technische kengetallen.

Binnen een jaar verwacht Dijksma dat de audits zijn uitgevoerd.

Afhankelijk van de resultaten kan een bedrijf een ontheffing van de ‘vierdageneis’ krijgen voor een periode van maximaal één jaar, meldt Dijksma. Gedurende deze periode heeft het bedrijf de gelegenheid de bedrijfsinrichting en/of de bedrijfsvoering aan te passen. Na deze ontheffingsperiode dient het bedrijf aan de eisen te voldoen. Investeringen en eventuele bedrijfsbegeleiding hierbij zijn voor rekening van de ondernemer.
Bedrijven die bij de telefonische intake aangaven geen inzage in de bedrijfsgegevens te willen geven en/of geen begeleiding willen, komen niet in aanmerking voor een tijdelijke ontheffing.

Naast deze bedrijfsgericht aanpak, laat Dijksma ook helpdesk ‘vierdageneis’ inrichten. Varkenshouders en adviseurs kunnen daar terecht voor informatie en advies over de vierdageneis. Ook worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerde varkenshouders en erfbetreders.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer