Fermenteren met of zonder toevoeging van melkzuurbacteriën levert vleesvarkenshouders extra rendement op. De voordelen van fermentatie verschillen per bedrijf waardoor de extra rendementen variëren tussen de 5 euro en 50 cent per afgeleverd vleesvarken. Diverse factoren veroorzaken dat verschil zoals de investering, de uitgangspunten qua technische resultaten en de te halen verbetering. Wel verbetert het voeren van ferment de diergezondheid, zijn minder antibiotica nodig en kan de mestproductie tot bijna 10 procent afnemen.
Dit waren enkelen punten die ter sprake kwamen tijdens de Fermentatiedag in Lieshout georganiseerd door voerproducent Fransen Gerrits. Ruim honderd belangstellenden waren op 26 maart present in het Bavaria Brouwerijcafé.
Varkenshouders die hebben geïnvesteerd in fermenteren zijn echter creatief. Ze zoeken samen met Fransen Gerrits goedkopere zetmeelbronnen om te ontsluiten. Zo zijn er ondernemers die bijvoorbeeld 30 procent rogge toevoegen. “Door het fermenteren wordt deze zetmeelbron beter ontsloten en wordt het smakelijker. Zelfs Piétrains nemen ferment met deze grondstof prima op”, vertelde Roland Giebels, brijvoerspecialist bij Fransen Gerrits.
Dat niet alle bedrijven in de praktijk volledig fermenteren, wijt Giebels aan diverse redenen. “Verschillende ondernemers zoeken gunstigere varianten en zijn bijvoorbeeld overgeschakeld op het inweken van gemalen tarwe en gerst in koud water. Je hoeft geen kosten te maken voor het verwarmen van het water en de aanschaf van melkzuurbacteriën, maar het verbeteren van de verteerbaarheid door alleen inweken levert een geringer voordeel per varken extra op. Voortschrijdend inzicht leert dat er altijd wel rendement met een fermentatie-unit te behalen is.”
Lees meer op Varkens.nl over de fermentatiedag.