Improvac is veilig en geen hormoon. Het voorkomt berengeur, het vlees blijft sappig en mals en behoudt het rendement voor de varkenshouder. Dat was de boodschap van farmaceut Zoetis vorige week naar zo’n tweehonderd varkenshouders en erfbetreders tijdens vijf inloopbijeenkomsten.
De marktacceptatie van intacte beren loopt tegen zijn grenzen aan. Berengeur is daarbij misschien niet eens het grootste probleem, daar wordt hard aan gewerkt. “De vleeskwaliteit is wel een probleem”, zegt Marjolein van Kilsdonk, technisch specialist varkens bij Zoetis. “Berenvlees is taai en droog en daardoor lang niet voor alle doeleinden geschikt. Nederland is hierdoor de Italiaanse markt voor droge hammen vrijwel geheel kwijt.”
De regelgeving verplicht varkenshouders echter wel om te gaan stoppen met castreren. Het alternatief voor intacte beren is daarom volgens Zoetis het gebruik van Improvac. Dat product remt tijdelijk de werking van het hormoonsysteem en onderdrukt daardoor het optreden van berengeur en behoudt de vleeskwaliteit. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is en het is dan ook zonder wachttijd toegelaten in de EU.
Tijdens de vijf bijeenkomsten is goed uitgelegd hoe Improvac werkt en wat de voordelen zijn ten opzichte van intacte beren. Volgens Van Kilsdonk lukte het goed om de varkenshouders (enkele tientallen) en erfbetreders (voervoorlichters, dierenarts, fokkerijspecialisten) te overtuigen van de voordelen. Ze accepteren het na afloop als een goede methode.
Om Improvac te kunnen inzetten is het nodig dat de slachterijen en ook de NGO’s als de Dierenbescherming het gebruik van dit product accepteren. In België is dat al goed gelukt. Gaia (dierenbeschermingsorganisatie) beschouwt Improvac als één van de alternatieven voor castratie.
Supermarktketens kunnen daardoor stoppen met de verkoop van vlees van gecastreerde biggen met behoud van sappig- en malsheid. “Als we Improvac geaccepteerd willen krijgen in meer landen is het overtuigen van zowel de NGO’s als de supermarkten van belang. Daar werken we aan.”