Heilige koe dreigt dans te ontspringen

Het is alweer een aantal weken geleden dat Volkswagen de voorpagina´s haalde vanwege grootschalig gesjoemel met dieselmotoren. Toch barstte de discussie over het schandaal in het Europees Parlement afgelopen week pas echt los. Terwijl de kwestie nauwelijks gevolgen heeft voor de auto-industrie, worden er keiharde onrealistische eisen gesteld aan onze boeren wanneer het gaat om de reductie van ammoniak.

De Europese Commissie biedt Volkswagen volop de ruimte om via een overgangsregeling de gewenste aanpassingen door te voeren. Aanpassingen die er toe moeten leiden dat alle motoren op termijn weer aan de eisen voldoen. Het voorstel van de Commissie luidt dat de normen tot 2020 nog steeds met 110% overschreden mogen worden en na 2020 met 50%. De auto-industrie hoeft zich voorlopig dus nog steeds niet aan de regels te houden.

Om de aanpassingen te bekostigen zou er volgens de Commissie per auto bovendien niet meer dan 750 euro beschikbaar mogen worden gesteld. Dat bedrag is ontoereikend om alle auto´s waarmee gesjoemeld is te laten voldoen aan de Europese milieueisen voor dieselmotoren. Voor de Europese Commissie is de heilige koe kennelijk belangrijker dan de koe in de wei. De vraag is welke gevolgen dat in de toekomst heeft voor de bewegingsruimte die de landbouw krijgt ten opzichte van het wegverkeer.

Als de boeren de komende jaren grote investeringen moeten doen om de uitstoot van stikstof terug te brengen, dan de auto-industrie ook. Terwijl Europese boeren de afgelopen decennia al grote stappen hebben gemaakt, lijkt de auto-industrie keer op keer de dans te ontspringen. Sinds 1991 is de uitstoot van ammoniak in de Europese landbouw fors afgenomen, terwijl de stikstofemissie door het wegverkeer met de komst van nieuwe auto´s flink is toegenomen.

Ik vind het onbegrijpelijk dat ondanks de inspanningen door onze boerenfamilie- gezinsbedrijven, opnieuw de rekening op het bord van de landbouw terecht komt. Daarom pleit ik in het Parlement voor een eerlijkere verdeling van de lasten tussen de verschillende sectoren. Het kan niet zo zijn dat onze boeren keer op keer kind van de rekening worden, en dat de auto-industrie geen strobreed in de weg wordt gelegd. Ik zeg daarom: gelijke monniken, gelijke kappen!

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer