Wat+maakt+dat+PCV2%2Ddiagnosestelling+zo+lastig+kan+zijn
Partner Zoetis

Wat maakt dat PCV2-diagnosestelling zo lastig kan zijn

Het circovirus is de afgelopen jaren veranderd. Dat heeft de diagnosestelling lastiger gemaakt. Het ziektebeeld is niet eenduidig. In de praktijk zie je minder klinische circo, maar komen vaker subklinische symptomen voor. Met welke onderzoeken kun je circo monitoren en hoe kun je vaststellen of circo de oorzaak van de problemen is? Dierenarts An Vanderzeypen vertelt welke mogelijkheden er zijn.

Om te monitoren of het circovirus aanwezig is op een bedrijf of in een individueel varken, zijn er verschillende mogelijkheden zoals een kauwtouw, bloedmonsters en longmonsters. Elke methode heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Naast het aantonen van virus kun je ook kijken of het dier antistoffen heeft aangemaakt tegen het virus. Het lastige hierbij is dat je geen onderscheid kunt maken tussen antistoffen aangemaakt als gevolg van een besmetting door een veldvirus of na vaccinatie, en maternale afweerstoffen. Dat het virus circuleert op het bedrijf, wil overigens nog niet zeggen dat dat de oorzaak van de problemen is.

Het aantonen van het circovirus in beschadigd weefsel

Om te weten of het circovirus daadwerkelijk de oorzaak van de problemen is, zou je in organen waar schade is aangebracht, het virus moeten proberen aan te tonen. Van circo is bekend dat het schade toebrengt aan het lymfoïde weefsel. Dit zorgt ervoor dat de varkens opgezette lymfeknopen vertonen. Wanneer je daar een monster van een individueel dier op laat onderzoeken en in het beschadigd weefsel worden de typische circoletsels (lymfoïde depletie) aangetoond, dan kun je met vrij grote zekerheid zeggen dat het circovirus een rol speelt bij de gezondheidsproblemen.

Juiste dieren selecteren

Om het risico op valsnegatieve uitslagen zo klein mogelijk te maken, is het essentieel om de juiste dieren voor het onderzoek te selecteren. Het deskundige oog van de varkenshouder, die de dieren twee keer per dag ziet, is daarvoor belangrijk. De varkenshouder kan met markeerstiften in drie verschillende kleuren op drie momenten (avond - ochtend - avond) die dieren markeren die mogelijke symptomen van circo vertonen. Deze komen voor nader onderzoek in aanmerking. Zeker als de dieren ook opgezette lymfeknopen in de lies hebben.

Verdacht dier onderzoeken

De dierenarts kan met zijn expertise dan samen met de varkenshouder beoordelen of geselecteerde varkens geschikt zijn voor nader onderzoek. In dat geval zal de dierenarts de betreffende dieren euthanaseren om in het laboratorium nader te laten onderzoeken. De uitkomst van dit onderzoek geeft met grote zekerheid antwoord op de vraag of PCV2 mede oorzaak is van de problemen.

• Meer informatie over het circovirus

• Beluister de Swinetalks-podcast


MM-32996

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »