%27Onze+varkens+zijn+potenti%C3%ABle+topsporters%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Onze varkens zijn potentiële topsporters'

Varkens hebben de genetische potentie om snel te groeien. Maar wat is snel? 1.100 gram per dag, 1.200 gram per dag? We hebben het meestal over de gemiddelde groei van een koppel. Als de varkens in het traject van 25 kilo tot 125 kilo gemiddeld 1.000 gram groeien, duurt een ronde gemiddeld honderd dagen. We hebben in de koppel echter ook te maken met achterblijvers, waardoor de ronde uiteindelijk langer duurt.

Om een goede inschatting te kunnen maken van de prestaties van vleesvarkens, kun je naast het gemiddelde ook kijken naar de variatiecoëfficiënt. Dit geeft informatie over de mate van spreiding tussen de varkens. Een lage variatiecoëfficiënt betekent dat de slachtgewichten weinig afwijken van het gemiddelde slachtgewicht.

In een podcast van Swine It uit 2021 werd genoemd dat wanneer we de variatiecoëfficiënt van 10 naar 9 procent kunnen verlagen, dit tot wel 1,50 euro per varken opleverde. Op basis van het aantal varkens dat u jaarlijks levert, is vrij eenvoudig uit te rekenen wat deze verbetering op jaarbasis op kan leveren.

Zo eenvoudig als de berekening, is het verlagen van de variatiecoëfficiënt en het verbeteren van de uniformiteit echter niet. Tal van factoren kunnen invloed hebben op de uniformiteit, zoals gezondheid, voeding, huisvesting, klimaat en management. Bovendien kun je de variatiecoëfficiënt kunstmatig laag houden door een zorgvuldige selectie. Bijgevolg kan wel zijn dat een afdeling pas na drie of zelfs vier leveringen leeg is.

Het maakt dat inzicht krijgen in de uniformiteit van de geleverde varkens een uitdaging kan zijn. Koppeladministratie kan een uitkomst bieden, maar wordt zeker niet door alle varkenshouders gebruikt. Daarnaast zijn bij aanvang de voordelen niet direct op te halen en kan de analyse tijdrovend zijn.

Op de lange termijn biedt het echter een goed handvat om de prestaties van de vleesvarkens te monitoren en te verbeteren. Zo kan het effect van een wijziging in de vaccinatiestrategie, voersoort of management eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden en gerelateerd worden aan eerdere resultaten.

Onze varkens zijn in potentie allemaal topsporters en het is aan u als varkenshouder om deze potentie zoveel mogelijk te benutten. Het is niet alleen het gemiddelde resultaat dat telt, maar ook het verschil tussen de koploper en de achterblijver. Hoe kleiner dat verschil, hoe beter de uniformiteit. Het maakt bovendien de selectie van te leveren varkens makkelijker en is gunstig voor de uitbetaling. Hoe is het bij u varkens gesteld met de uniformiteit?

Twan van Berlo
Varkensarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    8° / 5°
    70 %
  • Donderdag
    8° / 4°
    60 %
  • Vrijdag
    6° / 0°
    30 %
Meer weer