Ook+voor+u+haalbaar%3B+op+uw+gemak+vleesvarkens+controleren
Partner De Heus

Ook voor u haalbaar; op uw gemak vleesvarkens controleren

Wanneer u vleesvarkens houdt, dan is het uiteraard uw doel om dat zo zorgeloos mogelijk te doen. Toch is dat nog niet zo simpel. Bij De Heus zijn we elke dag bezig om ervoor te zorgen dat onze klanten dit doel om kunnen zetten naar werkelijkheid. Maar om daadwerkelijk zorgeloos vleesvarkens te kunnen houden, moet u wel op behoorlijk wat zaken alert zijn. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.

Als vleesvarkenshouder begint alles met goede biggen. Daar heeft u echter vaak maar beperkt invloed op. Bij onze zeugenhouders zijn we volop bezig met het grootbrengen van kwaliteitsbiggen. Dit begint met een vitaal, zwaar geboren big, die voldoende biest opneemt, goed groeit en zonder verteringsstoornissen de 25 kilo bereikt.

Op ons onderzoeksbedrijf De Elsenpas in het Gelderse Beuningen hebben we biggen van geboorte tot aan de slacht gevolgd. Daar blijken de zwaarste biggen ook het hardst te groeien (figuur 1). Wanneer er met de gezondheid toch iets niet helemaal in orde is, dan hebben wij de Bedrijfs-scan vleesvarkens om samen voercurves, de hygiëne en het klimaat te controleren of samen met onze varkensdierenarts systematisch gezondheidszaken te checken en zo de nodige veranderingen door te voeren.

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer u biggen ontvangt, dan moeten deze als het ware in een vijfsterrenhotel terechtkomen. Zorg er allereerst voor dat alles is gereinigd en ontsmet. Daarna moeten de hokken droog en warm zijn en moet er voldoende voer en water aanwezig zijn. Wanneer de biggen goed zijn ontvangen, begint het echte werk.

Eerste weken na opleg zijn cruciaal

De eerste weken na opleg gebeurt er veel voor een big. Daarom is een goede aansluiting van het startvoer op het biggenvoer belangrijk. Daarmee kunt u bijvoorbeeld te dunne mest of slecht vreten in de eerste weken voorkomen.

Wanneer biggen in de opfok een streptokokkeninfectie hebben opgelopen, kunnen er soms in de eerste weken na opleg alsnog biggen uitvallen door hartklepontsteking. Door ander voer te geven of gebruik te maken van additieven zoals zuren, kunt u de darmgezondheid ondersteunen.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »