%27Trump+slecht+voor+Nederlandse+varkenshouderij%3F%27
Blog
© Sjoerd Gerrits

'Trump slecht voor Nederlandse varkenshouderij?'

Maandag 20 januari om 12 uur Amerikaanse tijd wordt Donald Trump officieel president van de Verenigde Staten (VS). Volgens veel populaire media heeft de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen verregaande negatieve effecten op de Nederlandse economie. Moeten wij ons in de varkenshouderij ook zorgen maken?

Een van Trumps stokpaardjes is het invoeren van importheffingen. Vaak wordt dit soort maatregelen gericht toegepast om specifieke sectoren een tijdelijke boost te geven of dumping te voorkomen. Trump lijkt met hagel te gaan schieten. Als presidentskandidaat pleitte hij voor importtarieven van 10 tot 20 procent op alle import uit alle landen en 60 procent voor producten uit China. Dat is natuurlijk niet zo mooi als wij ons vlees daar willen verkopen.

Ik denk dat dit met een korreltje zout moet worden genomen. Trump is natuurlijk een meester in campagne voeren. In werkelijkheid zijn er langdurige onderhandelingen tussen de VS en Europa. Trump wil natuurlijk, net als alle andere landen, vooral strategische producten beschermen. Nog belangrijker is dat met name China het doelwit is, net als bij zijn vorige presidentschap.

Kansen voor sector

Een van de belangrijkste beleidsmaatregelen bij Trumps vorige ambtstermijn was het initiëren van een handelsoorlog met China. Dit leidde tot wederzijdse importtarieven, waaronder hoge heffingen op Amerikaans varkensvlees. Voor de Nederlandse varkenssector bood dat kansen: de Chinese vraag naar Europees varkensvlees nam sterk toe. Daarnaast stapte Trump uit het Trans-Pacific Partnership. Hierdoor verloor de VS ook marktaandeel in de rest van Azië en onder andere Nederland kon in die leemte springen.

Het nadelige effect van die maatregelen was dat op de wereldwijde dynamiek. Onder andere Brazilië kreeg een afzetboost. Dit heeft geleid tot structurele verbetering van de productie en daarmee dus meer concurrentie voor Nederland.

Zoals ik het zie, kijkend naar de exportcijfers van zowel China, de VS als Nederland, is duidelijk dat we in China meer kunnen winnen dan we in de VS kunnen verliezen. Ik verwacht zelf dat het effect van Trumps presidentschap niet per se slecht hoeft te zijn voor de Nederlandse varkensprijs op de korte en middellange termijn.

Grondstoffenmarkt

Een ander verhaal wordt de grondstoffenmarkt. Dit is een stuk lastiger in te schatten. China zal meer importeren uit Zuid-Amerika waardoor de VS op zoek moet gaan naar nieuwe kopers. Daarnaast is het voor de graanprijs natuurlijk niet verkeerd als Trumps belofte om de oorlog in Oekraïne binnen een paar dagen op te lossen, werkelijk wordt uitgevoerd. Maar als de Zwarte Zee weer wordt geblokkeerd, zoals in 2022, zijn we natuurlijk wel de klos.

Al met al wordt het komend jaar, denk ik, vooral de vraag wie het best nieuwe markten kan vinden en benutten. Wie mag wel graan afnemen en wie mag wel vlees leveren. Ik hoop dat we als Nederland varkensland onze rug nog steeds recht kunnen houden op de wereldmarkt. Ook reken ik erop dat onze lobby hard aan het werk is in de Europese Unie om te strijden voor onze plek aan de onderhandelingstafel. Bovenal hoop ik dat de oranje man stiekem en waarschijnlijk onbedoeld bijdraagt aan zwarte cijfers voor de Nederlandse varkenshouder.

Sjoerd Gerrits
Specialist varkens De Heus Voeders

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    3° / 0°
    10 %
  • Woensdag
    5° / -1°
    50 %
  • Donderdag
    7° / 2°
    70 %
Meer weer