%27Vooruit+boeren+in+een+uitdagend+ondernemersklimaat%27
Blog
© Sjoerd Gerrits

'Vooruit boeren in een uitdagend ondernemersklimaat'

Ondernemen is nooit zonder risico, maar in een uitdagend ondernemersklimaat is innoveren pas echt een opgave. Hoewel verschillende agrarische sectoren het afgelopen jaar economisch goed hebben gedraaid, maken stijgende kosten, veranderende regelgeving en maatschappelijke druk het voor veel ondernemers lastig om te groeien, laat staan te vernieuwen.

Toch zijn er altijd mensen die, juist onder moeilijke omstandigheden, kansen zien. Pioniers die met lef, creativiteit en doorzettingsvermogen hun ideeën omzetten in realiteit.

De komende jaren zullen veel vragen van de veerkracht en het ondernemerschap van elke individuele varkenshouder. Ook ik denk na over hoe wij als familiebedrijf moeten omgaan met de uitdagingen die op ons afkomen. Maar ik weet ook dat ik niet alle antwoorden heb.

Daarom waardeer ik het enorm om af en toe te sparren met gelijkgestemden binnen de European Pig Producers (EPP). De EPP Dutch Branch is het Nederlandse netwerk binnen de internationale vereniging van Europese varkenshouders. De EPP brengt toekomstgerichte ondernemers samen die verder kijken dan hun eigen erf. Via excursies, bedrijfsbezoeken, studiereizen en de jaarlijkse internationale conferentie bouw je als lid aan je netwerk, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector en neem je inspiratie mee uit andere agrarische werelden.

Zo bezochten we vorige week Wijngaard Hof van Twente van de familie Visscher. Een inspirerend verhaal van een krachtige ondernemersfamilie. Nederlandse wijnboeren zijn echte pioniers. Het Nederlandse klimaat is koeler en wisselvalliger dan in traditionele wijnlanden. Dat vraagt om slimme keuzes in druivenrassen, teeltmethoden en wijngaardbeheer. Daarnaast is de kennisschil minder gestructureerd dan in andere agrarische sectoren, simpelweg omdat de wijnbouw in Nederland relatief klein is.

Concurreren met goedkope importwijnen van prima kwaliteit is moeilijk. Daarom zijn Nederlandse wijnbouwers zelden alleen producent. De meesten bouwen aan een breder ondernemerschap waarin recreatie, horeca, evenementen en educatie een belangrijke rol spelen. Wijnproeverijen, open dagen, rondleidingen en kleinschalige festivals vormen niet alleen waardevolle inkomstenbronnen, maar ook krachtige marketingmiddelen.

Waar voorheen iedereen zijn kaarten tegen de borst hield, zoeken jonge wijnbouwers nu actief de samenwerking op. Ze delen kennis, besteden delen van het productieproces aan elkaar uit en organiseren gezamenlijke evenementen. Met succes: twintig jaar geleden telde Nederland slechts enkele wijngaarden, maar nu worden jaarlijks zo'n 1,7 miljoen flessen wijn geproduceerd.

Een inspirerende spreker leidt vaak tot een goed gesprek met een collega-boer. Aan het einde van zo'n dag ga je altijd naar huis met nieuwe ideeën. Dat is precies wat we nodig hebben: elkaar blijven uitdagen, ondersteunen en inspireren. Juist in een lastig ondernemersklimaat.

Sjoerd Gerrits
Specialist varkens De Heus Voeders

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    14° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    13° / 8°
    25 %
  • Vrijdag
    13° / 7°
    35 %
Meer weer