De fluisterrevolutie op het platteland

‘Tien jaar na het Pact van Brakkenstein’
In 2010 was het tien jaar geleden: het Pact van Brakkenstein. Het betekende in veel opzichten een doorbraak. Veehouders kregen een steuntje in de rug om te stoppen met hun bedrijf. Het mestoverschot kon voor een groot deel weggewerkt worden.
In het buitengebied verdwenen duizenden oude stallen, die vaak lelijke puisten in het landschap vormden.

Maar het Pact van Brakkenstein leverde ook nieuwe planologische inzichten op. De feitelijke start van het fenomeen gebiedsontwikkeling. In ruil voor de financiering van die massale stallensloop konden provincies maximaal 6.500 woningen aan de randen van dorpskernen bouwen. En het Pact leverde nieuwe verhoudingen tussen Rijk, provincies en gemeenten op.

Nu is er een boek dat gaat over het belang van het Pact van Brakkenstein. Tien jaar na de ondertekening blikken de hoofdrolspelers van toen terug. En geven bestuurders van nu en topambtenaren van LNV en VROM hun visie. Maar ook veehouders, de boerenorganisatie LTO en (oud)ministers komen aan het woord. Kritische, positieve, maar vooral openhartige getuigenissen. Natuurlijk zijn er ook de harde feiten: de aanleiding, de resultaten en het vervolg.

Lees de verhalen en interviews in het boek over de fluisterrevolutie.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer