Minder rompslomp verwerkte mestexport

De Europese Commissie wijzigde recent de regels voor export van verwerkte mest naar landen binnen de Europese Unie (EU). Vanaf 19 augustus 2011 is geen veterinaire toestemming van de ontvangende lidstaat meer nodig bij de export van verwerkte mest.

Verder blijven de Nederlandse mestregelgeving en de mestregelgeving van het ontvangende land ook na de wijzigingsdatum in alle gevallen van toepassing.

Huidige regelgeving
Tot half augustus is veterinaire toestemming van de ontvangende lidstaat nodig bij export van onverwerkte en verwerkte mest. Dit staat in de Europese regelgeving (Verordening (EG) nr. 1069/2009 en Verordening (EU) nr. 142/2011). Lidstaten kunnen nu nog voorwaarden aan de veterinaire toestemming verbinden. Zo eisen de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen dat de mest druksterilisatie heeft ondergaan.

Wijziging
Vanaf de negentiende is verwerkte mest uitgezonderd van de toestemmingsplicht. Er is dan géén veterinaire toestemming van de ontvangende lidstaat meer nodig bij export. Lidstaten hebben dan ook geen mogelijkheid meer om voorwaarden te stellen aan verwerkte mest. De mestexport wordt hierdoor eenvoudiger en zal naar verwachting leiden tot een lagere exportprijs. 

Aan de veterinaire regelgeving voor onverwerkte mest verandert niets. De Nederlandse mestregelgeving en de mestregelgeving van het ontvangende land blijven ook na de wijzigingsdatum in alle gevallen van toepassing. Bij elke vracht moet nog steeds een handelsdocument en een VDM aanwezig zijn. 

Lees alles over de regelgeving voor mestexport op de site van het ministerie van EL&I.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer