Meer echte diagnoses nodig

Dierenartsen moeten meer werk maken van het stellen van echte diagnoses, vindt Erik Gruys. Te vaak wordt nu gedacht dat het wel om die en die zal gaan, de zogenaamde waarschijnlijkheidsdiagnoses. Een betere diagnose leidt tot een verlaging van het antibioticagebruik, stelde Gruys op het symposium Antibiotica in de Veehouderij: Hoezo geen alternatieven?!

Gruys weet waarover hij praat. Hij was patholoog en daarna jarenlang professor pathologie en weet dus alles van het ontstaan en verloop van ziekten. Het stellen van een goede diagnose is een dierenarts ook aan zijn stand verplicht, vindt Gruys. Anders voldoet hij niet aan de GVP-code: de code voor Good Veterinairy Practice.

Voor een echte diagnose zijn bloedmonsters en weefselmonster nodig en bijvoorbeeld PCR-testen. Die goede diagnose is essentieel want Gruys weet uit ervaring dat een varken (of de varkens) niet altijd de ziekte heeft die de eigenaar en dierenarts op basis van de voorgeschiedenis en de verschijnselen verwachten. Een goede diagnose beperkt daarom het gebruik van antibiotica.

Werken volgens GVP betekent volgens Gruys dan ook dat er tijd en aandacht nodig is bij het maken van de diagnose. Daarnaast moet de dierenarts de varkenshouder opleiden om ziekten beter te kunnen herkennen. GVP houdt ook in dat de dierenarts controleert of een antibioticum goed en ook lang genoeg wordt ingezet en of deze inzet effect heeft.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer