Stagnatie

WernerTen tijde van beurzen ligt het woord ‘innovaties’ vanzelfsprekend op ieders lippen. Immers, beursbezoekers zijn vooral op zoek naar nieuwtjes en de pers loopt alleen warm voor interessante ontwikkelingen. Naar mijn idee kwam deze doelgroep er in ’s-Hertogenbosch toch enigszins bekaaid vanaf

Ook hier bleek dat innovaties nog met regelmaat worden verward met minimale productaanpassingen of slechts marketingbevorderende verhalen. Hierdoor was het aantal spraakmakende vernieuwingen jammer genoeg op één hand te tellen. Uit gesprekken met enkele ondernemers werd vaak direct naar het economische klimaat verwezen. Doordat varkenshouders momenteel nauwelijks geld verdienen, krijgen toeleverende bedrijven onvoldoende financiële ruimte om te innoveren. De risico’s worden als te groot ingeschat en de effecten zijn bovendien onvoldoende zichtbaar.

Enerzijds begrijp ik deze logische denkwijze, maar tegelijkertijd is deze houding funest voor de continuïteit van een bedrijf of een sector. Maar het is een breed probleem. Actueel onderzoek geeft duidelijk aan dat economische neergang zijn weerslag heeft op het innovatievermogen van bedrijven wereldwijd. Zo ook in de agrarische sector. De kosten van innovatie nemen toe, ontwikkeltrajecten duren langer en de resultaten vallen tegen. Veel bedrijven richten zich vooral op gebieden waar ze in het verleden goed presteerden en er wordt minder financiering voor innovatie vrij gemaakt. Als men überhaupt nog innoveert.

Natuurlijk spelen financiële onzekerheden een rol, maar toen ik doorvroeg aan dezelfde ondernemers kwamen er ook andere redenen op tafel: onzekerheid voor wat betreft wetgeving, ontoereikende kennis door de toenemende diversiteit in houderijsystemen tot zelfs het ontbreken van inspiratie door de aanhoudende malaise. En dat baart mij zorgen! Innovatie is altijd de basis voor het verbeteren van de prestaties van een bedrijf. Door juist nu tijd en geld op innovatie te besparen, zet men de bijl aan de wortel van toekomstig succes.

Gelukkig zijn er ook ondernemers die hier niets van willen weten en de mouwen juist nu opstropen. Maar wel op een andere manier. Met gebundelde kennis en krachten proberen zij nieuwe initiatieven integraal uit te werken. Niet alleen een nieuw kraamhok ontwikkelen, maar ook oog voor klimaat en gezondheid. Niet alleen een nieuwe voerlijn introduceren, maar ook aandacht hebben voor de afvoer van mineralen. En daar ligt in mijn ogen dé oplossing. Zoek de juiste partners bij elkaar om te komen tot de allerbeste innovatie. Zet individuele belangen zoveel mogelijk opzij en ga – nu het nog kan – voor het sectorbelang. De bedrijven die hier in durven investeren, blijven bestaan!

Werner van Sambeek
Redacteur Vakblad Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer