Kansen of bedreigingen

Vorige week nam Mart Smolders afscheid van het Varkens Innovatie Centrum. Met heel veel plezier heb ik de afgelopen jaren met hem samengewerkt. Wat ik zo in Mart bewonder is zijn inzet en enthousiasme. Ik heb hem eigenlijk nog nooit chagrijnig meegemaakt. Maar wat Mart echt bijzonder maakt is zijn drive om de varkenssector in Nederland te versterken en via de innovaties die het VIC ontwikkelt en onderzoekt een betere varkenshouderij vorm te geven.


Ik heb van hem geleerd dat je soms vergaande stappen of veranderingen moet durven doorvoeren om dingen echt in beweging te krijgen en te kunnen leren. Een heel goed voorbeeld hiervan is het ProDromi kraamhok. Natuurlijk is het hok ontworpen door het netwerk “Wat liggen ze er mooi bij” waar Anita Hoofs de drijvende kracht van was . Maar Mart wilde er mee aan de slag, hij vond het een kans!


Zo kun je ook kijken naar de praktijkproef PRRSv in het noorden van Nederland. Als je wilt kun je allerlei redenen bedenken waarom deze proef niet kan slagen. En natuurlijk zijn er ook altijd mensen die dit luidkeels verkondigen. De argumenten die ik hoor zijn: ”Er moet meer onderzoek en kennis zijn.” Of: “We moeten eerst betere vaccins hebben.”


Ik denk juist dat deze proef een grote kans is. Voor de sector, maar zeker ook voor elke individuele varkenshouder die mee gaat doen. Er zijn in dat gebied al varkenshouders die laten zien dat ze heel succesvol zijn in de aanpak van PRRSv op hun bedrijf.


Natuurlijk komen er ook tegenslagen. Maar juist van tegenslagen kun je heel veel leren. Hierdoor kan de aanpak steeds beter vorm gegeven worden. En deze kennis is natuurlijk meteen beschikbaar voor de bedrijven die meedoen.


De praktijkproef Diessen is alweer heel wat jaren geleden. En ook toen was er de nodige scepsis. Maar die proef heeft er wel voor gezorgd dat we op een goede manier de Ziekte van Aujeszky hebben kunnen aanpakken. Dus ik zeg: laat de kansen niet liggen!


Mart, bedankt voor jouw inspiratie en veel geluk….


Manon Houben 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer