NVV niet achter afspraak met retail

De NVV was donderdag de grote afwezige bij de presentatie van de afspraken rond duurzamer varkensvlees in de Nederlandse retail. Maarten Rooijakkers van LTO-Nederland was er wel, Wyno Zwanenburg van NVV niet. De NVV was tot voor kort wel bij de onderhandelingen over de voorwaarden betrokken, maar de inhoud was voor de Vakbond niet voldoende om een handtekening te zetten.
Volgens Zwanenburg waren er twee belangrijke bezwaarpunten. Ten eerste vond de NVV dat het verdienmodel niet voldoende was uitgewerkt. “Er staat wel dat de extra inspanningen beloond moeten worden, maar het is niet voldoende concreet gemaakt. Als je niet oppast teken je dan je economische doodvonnis.”

Tweede belangrijke bezwaar was de opstelling van de retail rond de controle op de afspraken. Volgens Zwanenburg is het belangrijk dat de achterdeur dicht is. “De retail wil wel bij ons kunnen controleren of wij aan de inkoopvoorwaarden voldoen, maar wij mogen bij de supermarkten niet in het schap door een onafhankelijke partij laten controleren of de supermarkten zich ook aan de voorwaarden hebben gehouden.”
Andere bij het overleg betrokken partijen vonden het jammer dat niet de hele Nederlandse varkenshouderij de afspraken ondertekent. Zwanenburg tilt er niet zo zwaar aan. “Als organisatie staan wij er niet voldoende achter, maar als onze leden aan deze leveringsvoorwaarden willen voldoen, zijn ze daar natuurlijk vrij in.”

LTO Nederland, de Centrale Oragnisatie voor de Vleessector (COV) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spraken donderdag met elkaar af dat de Nederlandse supermarkten per 1 juli 2015 alleen varkensvlees verkopen dat voldoen aan de criteria van het Beter Leven kenmerk met één ster.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer