Trendbreuk in prijsvorming vlees noodzakelijk

Het lukt de varkenshouderij niet om de gestegen voerkosten door te berekenen in de vleesprijs. De gestegen kosten worden opgevangen door de producten. Dat blijkt uit een analyse van DLV Connecting Agri & Food in opdracht van de NVV.

De analyse is volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg onthutsend. “De grondstofprijzen zijn explosief gestegen en de consument merkt daar nauwelijks iets van.” Zwanenburg stelt dat het daarom voor de varkenshouders, zonder goede garanties vooraf, ondoenlijk is om aan de nieuwe extra kostprijsverhogende inkoopvoorwaarden van het CBL te voldoen. “Als we nu al moeten concluderen dat we niet in staat zijn om de hogere voerkosten in ons eindproduct door te berekenen. Hoe moet dat dan op al die andere onderdelen? Het CBL geeft aan dat de markt dit zal moeten doen”, vervolgt Zwanenburg. “Nou, dan weet ik het wel. De grafiek spreekt voor zich.”

Het is volgens de NVV absoluut noodzakelijk dat er een trendbreuk komt, omdat momenteel de financiële positie wordt uitgehold, terwijl er juist extra duurzaamheidsinspanningen worden gevraagd. Zwanenburg: “Hierbij is het absoluut gerechtvaardigd om met elkaar in de keten vooraf afspraken te maken en garanties te geven over het mogen doorberekenen van extra kosten. Wie kan daar nu op tegen zijn?” Daarnaast zou de politiek het mogelijk moeten maken om producentenorganisaties te vormen die voldoende wettelijke en juridische basis hebben om wel de belangen van de varkenshouder(s) in de keten veilig te stellen. Op dit moment wordt de individuele varkenshouder volgens de NVV compleet uitgespeeld.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer