Het werd me pijnlijk duidelijk dat de schakels in de varkensvleeskolom niet al te best samenwerken, toen ik een oude aflevering van de Keuringsdienst van Waarde zag. Via Twitter kwam ik bij het filmpje over mager spek. Ik had het al eerder gezien. Er zitten namelijk een TOPIGS fokker en medewerker in de aflevering. Nu bekeek ik het met een andere bril.
Het is eigenlijk is een hilarisch filmpje vol tegenstrijdigheden. Het blijkt nauwelijks uit te leggen wat mager spek is en dat vlees via veel schakels naar de consument gaat. Schakels die niet al teveel van elkaar weten.
De voorbeelden zijn talloos.
- Iemand vertelde op tv dat hij echt niet wist dat hij paardenvlees verkocht, terwijl op de achtergrond dozen stonden met Horsemeat erop.
- Slagers vertelden in het tv-programma Radar dat een biologische kip één jaar oud is bij het slachten. De slachtleeftijd bleek nog geen drie maanden te zijn. (De maandag daarop belden slagers mij om te vragen op welke leeftijd een varken wordt geslacht.)
- In de supermarkt zie ik bij bestudering van een varkensvleesetiket dat het 95 procent varkensvlees blijkt te zijn, terwijl ik toch echt dacht dat het 100 procent vlees was.
- Uit allerlei onderzoeken blijkt dat in de keten de marges bij de boer het laagst zijn. Als oplossing wordt genoemd dat we schakels uit de keten weg moeten snijden.
- We hebben in Nederland voercoöperaties waarvan de boeren eigenaar zijn. Toch is er veel twijfel over de voersamenstellingen en een eerlijke prijsstelling.
- Elke voerfabrikant heeft inkopers die fulltime met inkoop van grondstoffen bezig zijn. Toch zijn er adviseurs die vinden dat ik dat beter zelf kan doen want dan snij je een schakel(lees kosten) weg.
- In Nederland worden opfokzeugen veelal door de vermeerderaar rechtstreeks bij de fokker gekocht. TOPIGS hanteert een adviesprijzenschema dat volkomen transparant is. Met korte lijnen wordt hoogwaardig fokmateriaal tegen een scherpe prijs geproduceerd en verkocht. Toch zie ik steeds meer dat fokmateriaal niet meer rechtstreeks maar via handelaren geleverd wordt . En dit met aanzienlijke marges en tegen een veel hogere prijs.
Allemaal tegenstrijdigheden en onduidelijkheden. Ik zie om mij heen dat de bewuste consument het niet begrijpt en zoekt naar echte eerlijkheid. (Volgens Wikipedia: persoonlijke integriteit, of een ontbreken van bedrog, leugens of verdoezeling van feiten.) Eerlijkheid wordt nogal snel geclaimd. Maar hoe zit het dan met bovenstaande voorbeelden?
Een enorme kans. Eerlijkheid moet voor ons toch een makkie zijn!
John Lorist
Voorzitter coöperatie Pigture Group