Ophef over ´poepvlees´

Binnen de Nederlandse slachterijen komen ziekteverwekkende bacteriën als E.coli op vlees terecht dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd. Ook vlees dat afkomstig is van zieke dieren belandt in de voedselketen. Dat verklaren keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) in ZEMBLA.

‘Mestbezoedeling’ is de oorzaak van het feit dat bacteriën als E.coli op consumptievlees terecht komen, doordat de darmen tijdens het slachtproces worden kapot geprikt. Daardoor verspreidt de darminhoud zich over het karkas. De keurmeesters vertellen in ZEMBLA dat er dagelijks grote hoeveelheden vlees onder de stront zit. “Ik denk dat wij op ongeveer 60 procent van de karkassen mestbezoedeling hebben. Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of die hun messen niet schoonmaken”, aldus een keurmeester.

Strenge regels
De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven ontkent dat het vlees dat mensen kopen mest bevat. "In het slachthuis gelden strenge regels", citeert de Volkskrant Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) geeft aan "geschrokken" te zijn van het poepverhaal. Volgens het CBL is voedselveiligheid "prioriteit nummer 1". "Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid."

In een reactie op de verklaringen van de keurmeesters laat de NVWA in een schriftelijke reactie aan ZEMBLA weten: ‘De situatie die u schetst is ernstig. Wij zijn op dit moment bezig met de aanpak van de problemen in het veterinaire domein. Daarom geven wij op dit moment geen verdere reactie.’

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte eerder bekend dat het toezicht nu onvoldoende functioneert en op korte termijn verschillende maatregelen wil doorvoeren.

Opheldering
Het CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris voor Economische Zaken Sharon Dijksma. Het programma brengt de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar", klinkt het.

De uitzending van Zembla is donderdag te zien om 21.10 uur op Nederland 2.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer