Anders denken over voeren

Biggen anders voeren betekent grote brokken zonder melkproducten in het kraamhok én na spenen juist een paar dagen melkvervanger. Dan boek je volgens R&D-manager Evelien Alderliesten van Coppens diervoeding de beste resultaten.

Plantaardige producten voor het spenen
Vorig jaar begon Coppens diervoeding met proeven met grote brokken voor babybiggen. Alderliesten: “Daarbij zou je denken dat je licht verteerbare melkproducten in die brok moet stoppen. Maar dat is dus niet zo”, stelt Alderliesten. “De samenstelling van de brok is afgestemd op het voer dat ze ná spenen krijgen. Door de biggen al in het kraamhok plantaardige producten te geven, bereiden we ze voor op de vertering na het spenen.”
Uit de proeven die Coppens en Henry van den Brand, onderzoeker bij de WUR, hebben uitgevoerd, blijkt dat biggen in het kraamhok veel meer vreten van grote brokken dan van kleine hagelslag-brokjes en ná spenen ruim 20 procent meer groeien.

Melkvervanger na spenen
Daar was de voerfabrikant nog niet helemaal tevreden mee. Het kon beter. Daarom is er nog eens goed naar de behoefte van de gespeende biggen gekeken. Alderliesten: “Direct na spenen daalt de voeropname altijd, met de grote korrel is de dip minder maar nog wel aanwezig. De biggen krijgen dan ook van de ene op de andere dag geen licht verteerbare melk meer.” Om dat op te vangen is Speen Support ontwikkeld. Een licht verteerbaar voer met een samenstelling die dicht bij zeugenmelk ligt. Doel van dit voer is om het de eerste dagen over het gewone speenvoer te geven. De eerste dag vijf keer per dag, dan drie keer per dag en dan nog een dag twee keer. De biggen vinden dit voer volgens Alderliesten erg lekker en komen overeind om het vreten. “Binnen een half uur is het op en ze vreten dan ook tegelijk nog wat van het andere voer.”

Een eerste praktijkproef laat prima resultaten zien. De eerste twee dagen hadden de biggen al 300 gram gevreten en daarnaast nog van het gewone speenvoer. “De speendip zal hiermee nog nauwelijks aanwezig zijn”, verwacht Alderliesten. “We gaan dat opvolgen.”

Lees meer: Leren vreten als een vleesvarkens
                      'De uier is een vlotterbak'

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer