Autovaccins: veilig en effectief?

Een autovaccin is een entstof die bereid is met behulp van een uit één of meerdere dieren geïsoleerde pathogene organismen of antigenen. Met als doel een incidentele toepassing bij datzelfde dier of een groep dieren die gezamenlijk wordt gehouden op dezelfde locatie. Autovaccins worden uitsluitend toegepast ter preventie. Autovaccins zijn alleen toegestaan als er geen commerciële vaccins voorhanden zijn. Ook wanneer een ingezet commercieel vaccin onvoldoende werkt, kan worden uitgeweken naar een autovaccin. Er zijn echter vraagtekens bij het nut en de veiligheid van autovaccins. Mogelijk kleven er ook risico’s aan het gebruik van dit vermeende laatste redmiddel. Bovendien is het niet duidelijk of autovaccins ook daadwerkelijk werken.

Hoe denkt u over het gebruik van autovaccinatie? Reageer op de stelling: 'Autovaccins zijn een veilig en effectief laatste redmiddel'.
In het magazine van Varkens leest u hoe 'experts' over autovaccinatie denken. 

Dierengezondheid is waarborg export
Met de vorige stelling 'Dierengezondheid is de waarborg voor de Nederlandse varkensexport‘ is het overgrote deel van de stemmers het overig eens. Maar liefst 92 procent gaf aan dierengezondheid als waarborg te zien. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer