Horizon

Ik heb het idee dat het hele leven steeds hectischer wordt. Deels komt dat doordat mijn dagelijkse leven steeds drukker wordt met drie opgroeiende kinderen. Maar ook digitaal word ik continu geprikkeld door berichten die via mijn telefoon mijn leven binnenkomen en aandacht vragen. Denk aan mail, facebook-berichten, twitter, nu.nl alerts (crimineel duo opgepakt!) enzovoort. Het is fijn dat je snel op de hoogte bent van alles wat er aan de hand is, maar het kost ook veel aandacht en energie.
Ook in de varkenshouderij is het hectisch: Afrikaanse varkenspest, de 4 dagen eis, biggen met zwemvestjes, UDD regeling antibiotica, opheffen productschappen en ga zo maar door. Zo rollen en hollen we maar door.
Af en toe heb ik het hard nodig om wat afstand te nemen. Even niet overal op hoeven te reageren. Gewoon mijn hoofd leeg maken en wat zaken overpeinzen. Een lange autorit is wat mij betreft een heerlijke gelegenheid daarvoor. De radio aan, het zonnetje buiten, geen file en de telefoon uit. En het weer werkt de laatste tijd prima mee om mijn gedachten even te kunnen verzetten.
Dan komen als vanzelf toch weer gedachten bovendrijven over de toekomst. Waar gaat het naar toe? Wat vind ik daar zelf van? Naast alle zeer interessante projecten en zaken die lopen, maak ik me dan vooral zorgen om de Afrikaanse varkenspest. Tot nu toe lijken we er geen grip op te krijgen, terwijl de pest langzaam maar zeker steeds dichterbij komt.
Af en toe denk ik ook wel eens na over nieuwe projecten. In Europa hebben ze voor deze projecten een mooie naam bedacht: “Horizon 2020”. Oftewel: Een horizon in de toekomst. Leuk bedacht natuurlijk, maar ondertussen denk ik aan een ander vergezicht. Een horizon waaraan ik zie dat wilde zwijnen deze kant op komen lopen. En dan denk ik… al met al was het IJzeren Gordijn eigenlijk zo gek nog niet!

Manon Houben
Dierenarts PorQ
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer