Bestrijden Afrikaanse varkenspest oefenen

NVWA gaat de bestrijding van Afrikaanse varkenspest oefenen in de praktijk. De NVWA is verantwoordelijk voor de uitvoering van de bestrijding van besmettelijke dierziektes in Nederland. De oefening vindt plaats op 3, 5, 17 en 19 juni op een varkensbedrijf in het Brabantse Beers. 

Bij een (vermoedelijke) uitbraak van een bestrijdingsplichtige dierziekte dient de NVWA direct paraat te staatn. Medewerkers van de NVWA doen bijvoorbeeld onderzoek op bedrijven en handhaven vervoersverboden. Ook voeren ze (nood)vaccinaties uit en doden ze besmette dieren om verdere verspreiding van die dierziekte te voorkomen.

Tijdens deze praktijkoefening wordt een uitbraak van de besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) op het bedrijf in Beers gesimuleerd zodat NVWA-medewerkers de verschillende aspecten van de dierziektebestrijding kunnen oefenen. Een frontteam bezoekt het bedrijf voor de eerste gesprekken met de varkenshouder. Ook worden op het erf douchewagens en andere voorzieningen opgebouwd.

Het gaat om een logistieke en organisatorische oefening, zodat bijvoorbeeld het vangen en doden van dieren door NVWA-ers niet geoefend wordt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer