Liquiditeit

Ik hoef niemand uit te leggen dat met de huidige opbrengstprijzen de marges negatief zijn. Met ander woorden: de uitgaven zijn hoger dan de inkomsten. Hoe lang hou je het vol met deze marktomstandigheden? Is de buffer hoog genoeg om deze lage prijzen op te vangen? Is er een tekort? Hoe ga je dat opvangen? Vooruit kijken kan helpen om antwoorden op deze vragen te vinden. In veel situaties wordt dan een liquiditeitsprognose opgesteld als hulpmiddel. Maar hoe doe je dat?

Er zijn verschillende management/administratie programma’s waarmee je zelf relatief simpel een liquiditeitsprognose kunt opstellen. Je kunt dan de uitgaven en inkomsten zelf inschatten met behulp van de werkelijk inkomsten en uitgaven uit het verleden. Hierbij kun je wisselende opbrengstprijzen invullen. Bijvoorbeeld een biggenprijs van 35 of 40 euro. Of je kunt er een verloop van biggenprijs in zetten. Door te ‘spelen’ met getallen en uitkomsten krijg je inzicht in het mogelijke verloop van je inkomsten en uitgaven richting de toekomst. Deze uitkomsten kun je laten toetsten of beoordelen door een deskundige om je eigen bevindingen te ondersteunen.

Mogelijk moet je werken aan een oplossingen voor als er een tekort ontstaat. Je kunt bijvoorbeeld de buffer van de rekeningcourant gebruiken, spaargeld aanwenden, het tekort financieren, aflossingen stopzetten, betalingstermijn crediteuren verlengen of een combinatie van de genoemden.
Na het opstellen van de liquiditeitsprognose is het altijd goed om deze prognose te vergelijken met de werkelijkheid. Wat is uitgekomen? Waar zitten de afwijkingen? Had ik dat in kunnen schatten? Dien ik deze prognose bij te stellen? Hierdoor wordt een liquiditeitsprognose een continu proces.

Ik zie al dat veel varkenshouders maandelijks of per kwartaal hun prognose vergelijken met de werkelijkheid. Ook op bedrijven waar geen problemen worden verwacht. Hierbij dient het hulpmiddel als management stuur.
Een andere optie is: geen prognose maken, niets doen. Dat is zeker mogelijk als je geen problemen verwacht. Maar ik geniet meer van ondernemers die mij een mail sturen om eens naar hun prognose te kijken en mee te denken in mogelijke oplossingen. Voor wie niet weet welke koers hij wil varen, bestaat er geen gunstige wind.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer