Bibberende biggen

Met veel plezier las ik over de biggenbodywarmer en de Biggenband. Het doet me deugd dat er jonge mensen zijn die zich vastbijten in een probleem waar ik ook vaak mee bezig ben. Natuurlijk ben ik dan ook erg nieuwsgierig naar de eerste onderzoeksresultaten.

Biggen koelen nadat ze geboren worden heel snel af. Hun eigen thermostaatje werkt nog niet goed waardoor ze makkelijk 3 tot 4 graden verliezen in het eerste half uur. En hoe kouder biggen worden hoe trager ze worden en hoe eerder ze dan ook uitvallen doordat ze doodgelegen worden of gewoon onvoldoende drinken. Biggen zijn na de geboorte volledig afhankelijk van de biestopname om te zorgen dat ze hun temperatuur weer kunnen verhogen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld lammetjes die geboren worden met een energievoorraad die ze kunnen gebruiken.

Een warm nestje is natuurlijk erg belangrijk en zorgt ervoor dat biggen fijn en lekker kunnen slapen, maar het afkoelen gebeurt voordat ze daar terecht komen. Het eerste half uur is cruciaal. Het is dus van levensbelang dat elke big na de geboorte snel opdroogt en zijn of haar weg naar de biest kan vinden. Zorg daarom altijd voor een tochtvrij kraamhok met veel grip. Maar ook met een ideaal kraamhok zullen er biggen zijn die te veel afkoelen. Dus dat daar nu een innovatieve oplossing voor is, waarbij de biggen ook nog zelf naar de uier kunnen in plaats van opgesloten worden om op te warmen vind ik een grote verbetering.

Dus bravo voor deze slimme studenten. Misschien moeten ze meteen ook patent aanvragen voor dergelijke bodywarmers voor mensen. Voor bibberende mensen in de winterdag.

Manon Houben,
Dierenarts PorQ 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer