College Tour met vier zuidelijke PIT-boeren

Vier van de zeven varkenshouders van het project Pigs Innovation Tour hebben deelgenomen aan een College Tour. Op 27 maart waren de vier PIT-boeren uit Zuid-Nederland te gast bij de Groene Campus in Helmond om hun visie op de varkenssector te ventileren. Mark van Dijk, Gerbert Oosterlaken, John van Paassen en Ad Romme kregen een spervuur van vragen voorgelegd van ruim veertig MBO-studenten van Helicon opleidingen.

Een belangrijk gespreksonderwerp werd het marktgericht produceren. Zeugen en vleesvarkenshouder John van Paassen uit Deurne benadrukte dat varkenshouders veel meer zelf aan het stuur dienen te zitten bij het vermarkten van hun dieren. ,,Hou niet vast aan bestaande structuren en beweeg mee met de markt en benut de technische mogelijkheden.”

Dat vertaalt vleesvarkenshouder Ad Romme uit Ysselsteyn in zijn pleidooi voor deelname aan afzetketens waarbij varkenshouders de regie hebben. “Zorg ervoor dat zo’n ketenconcept niet inwisselbaar is en dat je als producent niet tegen elkaar uitgespeeld wordt.”

Innovatief zeugenhouder Gerbert Oosterlaken uit Beers ziet ook kansen voort het opzetten van marktconcepten in Nederland die gericht zijn op buitenlandse afzetmarkten. Met loslopende zeugen in zijn Pro Dromi-kraamhokken hoopt hij via een Engelse supermarktketen en apart afzetkanaal op te zetten.

Mark van Dijk, varkensfokker in Odiliapeel pakt het marktgericht produceren dichter bij huis aan. Met de opzet van een ‘verkenboerderij’ kunnen mensen op zijn bedrijf in contact komen met varkens en meteen vlees direct van de boer kopen. Van Dijk merkt dat dat mensen willen weten wie de boer is die het varken heeft geproduceerd. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer