Deens congres focust op risico's milde PED

In Europa komt tot nu toe alleen een milde vorm van PED voor. Toch moet je deze milde vorm niet onderschatten, zegt Andrea Ladinig van de Veterinaire Faculteit in Wenen. De uitval bij pasgeboren biggen kan oplopen tot 30 procent en het de periode met verhoogde uitval kan wel zes weken duren. Ladinig heeft onderzocht welke PED-varianten voorkomen in Europa en keek ook naar de situatie in Noord-Amerika. Ze vertelde over haar bevindingen tijdens het Congres van landbouworganisatie Seges in Herning Denemarken.

PED is een coronavirus en verwant aan TGE. PED is in Europa na de jaren 80 nagenoeg verdwenen. Sinds vorig jaar is het weer in opkomst. Waar dat door komt blijft een vraagteken. Ladinig heeft onderzocht om welke PED-virusstammen het gaat. In Europa blijken vrijwel alleen milde stammen actief. Alleen vanuit de Oekraïne is in een geval een virulent virus gevonden. Deze lijkt op de virulente stammen die in Noord-Amerika sinds 2013 voor grote problemen zorgen. Die virulente stammen komen zeer waarschijnlijk uit Azië en zijn voor zover is na te gaan binnengekomen met niet goed gereinigde big bags die bijvoorbeeld zijn gebruikt voor de import van huisdiervoeding. Dat voer is ook bij varkens terecht gekomen. In Europa mag dat niet.

In Noord-Amerika is overigens ook een milde vorm van het virus gevonden en die lijkt wel weer op het virus dat in Europa circuleert. De virulente vorm van PED in Amerika kan leiden tot wel 100 procent uitval van biggen in de eerste levensweek. Als noodmaatregel was het bij de Amerikanen dan ook gebruikelijk om snel alle dieren op het bedrijf te besmetten. De zeugen hebben twee tot drie weken nodig om genoeg antistoffen op te bouwen en die via de biest aan de biggen door te geven. Door direct alle zeugen te besmetten was de ellende op de bedrijven na drie weken voorbij. Laat je de ziekte zelf rondgaan, dan duurt het minimaal zes weken.

In Nederland zijn er overigens ervaringen dat het mogelijk is om de ziekte tot een afdeling te beperken. Maar dat vergt strikte maatregelen en is vooral bij vleesvarkens gelukt.

Bij de milde vorm van PED is de uitval onder de biggen niet zo extreem hoog als bij de virulente vorm maar kan ook wel oplopen tot 30 procent of soms nog meer. Het is dus zaak om de ziekte buiten de deur te houden. Zeugen zelf krijgen ook diarree van PED. Dat heeft verder niet zoveel gevolgen. Dat geldt ook voor vleesvarkens die PED krijgen. De uitval kan wat oplopen en de varkens vreten een week lang slecht. Dat levert dan uiteraard wel een groeiachterstand op.

Grootste risico op binnenbrengen van de ziekte vormt de aanvoer van dieren en mest. Besmette biggen produceren enorm veel virus en dat komt in de mest terecht. Daarbij is het virus is erg besmettelijk er is maar weinig van nodig. Dus elke route waarmee mest naar binnen kan komen is een risico. Een stikte bio-security is dus nodig. Transportwagens vormen het grootste risico, ze moeten brandschoon zijn. Gelukkig is PED-virus betrekkelijk gemakkelijk te doden met een goede reiniging en ontsmetting.

Lees meer op varkens.nl over het Deense congres.

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer