Voor constant goede resultaten van fermentatie zijn een aantal factoren van belang. Een goede installatie, goede hygiëne en het juiste fermentmengsel.
Voerleverancier Fransen Gerrits heeft fermenteren in 2013 gelanceerd. Na anderhalf jaar proefdraaien bleek dat fermenteren een voordeel van ruim vijf euro per afgeleverd vleesvarken kan opleveren. Rekening houdend met de investering in de installatie en het gebruik van Fermentmix. De varkenshouder mag niet bezuinigen op de installatie. Twee fermentatietanks zijn nodig. Zodat in een tank het fermentatieproces minimaal 24 uur kan lopen, terwijl vanuit de andere tank kan worden gevoerd. Heel belangrijk is ook heet water voor het opstarten van de fermentatie en het schoonmaken van de fermentatietank. Een perfecte reiniging is nodig, zodat achtergebleven resten het nieuwe fermentatieproces niet verstoren.
Voor een goede fermentatie vertrouwen ze bij Fransen Gerrits op een complete fermentatiemix. Die bestaat uit granen, soja, specifieke mineralen en melkzuurbacteriën. “Alleen graan is niet genoeg”, zegt brijvoerspecialist Arthur Timmermans van Fransen Gerrits. "De melkzuurbacteriën hebben ook eiwit nodig om te groeien. Door de uitgekiende samenstelling zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk melkzuur wordt gevormd en nauwelijks azijnzuur. Een te hoog aandeel azijnzuur heeft een negatieve invloed op de voeropname.”
Fermenteren levert niet alleen voordeel op voor de resultaten. De varkenshouders merken ook milieuvoordelen. De ammoniakuitstoot in de afdeling is lager door de betere vertering van het brijvoer. De luchtwasser hoeft daardoor minder ammoniak uit de lucht te halen en de productie van spuiwater daalt dan ook flink. Fransen Gerrits voert momenteel metingen uit naar de ammoniakuitstoot en de spuiwaterproductie. Mogelijk heeft het zin om fermentatie Groen Label waardig te krijgen.
Meer de effecten van fermenteren bij bedrijf in beeld.