Zoveel mogelijk varkens in het marktconcept krijgen om de concepttoeslag (8 cent per kilo) te beuren, is de uitdaging voor elke varkenshouder. Maar Henri Wolswinkel in Renswoude scoort wel heel extreem: Alle varkens die hij levert zitten in het gewenste gewichtstraject van het KDV-concept. “Met voeding is prima te sturen op de conceptspecificaties zoals de spier- en spekdikte en het gewicht. Maar ik wil het maximale uit mijn dieren halen en daar doe ik alles aan.”
Zo weegt hij alle dieren bij aankomst op zijn bedrijf en als ze naar de slachterij in IJsselstein gaan. De De koppel met 63 gelten en 63 beren zet hij apart op een afdeling met zes hokken. De dieren verdeelt hij over zes hokken, maar de 21 lichtste beren komen in een hok evenals de 21 lichtste gelten. “Zo kan ik die wat langer startvoer geven en lukt het om totale koppel meer uniform te krijgen.”
Ook is hij bereid om extra tijd te investeren in het volgen van de gewichtsontwikkeling van de dieren. Daarom weegt Henri om de twee weken drie hokken met gelten en drie hokken met beren. “Ik weet nu dat de varkens de groeicurve in de computergestuurde droogvoerinstallatie goed volgen en dat de schakelmomenten juist zijn.”
De voerstrategie voor de gelten en de beren met Piétrain-bloed heeft hij samen met varkensspecialist Theo ter Maaten van ABZ Diervoeding ontwikkeld. “De kunst is om zo dynamisch mogelijk te voeren. Uitzoeken wat een varken kan presteren, wat de bedrijfsomstandigheden zijn en op welke markt het vleesvarken wordt afgezet. Dan levert de inspanning van de boer het meeste rendement op.”
Bij Wolswinkel zorgt de CDI ervoor dat het overschakelen van het startvoer Subliem naar het groeivoer Perfect zeer geleidelijk gaat. Ook het overschakelen naar het eindvoer Garant gebeurt in twee weken. Dat is volgens Ter Maaten gunstig voor de darmgezondheid en de vertering. “Het vertaalt zich in een ongestoorde groei, een scherpe EW-conversie, geringe uitval en prima te verwaarden vleesvarkens. Een 0,13 gunstigere EW-conversie en een 2 procent lagere uitval dan de landelijke cijfers gecombineerd met een prima spier-spekverhouding, levert minimaal 10 euro per plaats per jaar op.”
Bekijk ook de bedrijfsbeelden van Wolswinkel.