Verrassingen+zoals+Trump
Blog
©

Verrassingen zoals Trump

Afgelopen periode kende veel verrassingen. U verwacht misschien nu een uiteenzetting van de presidentsverkiezingen en de uitkomst ervan in Amerika. Maar maakt u zich geen zorgen. Daar zijn andere specialisten voor. Wel zette de onverwachte uitkomst van de verkiezingen mij aan het denken, want ook in mijn werk -vaak op bezoek bij bedrijven- werd ik geconfronteerd met verrassingen. Ik geef een paar voorbeelden die u hopelijk ook tot nadenken aan zetten.

De eerste verrassing betrof voerformulering en voerkosten. Op het bedrijf zaten de formules voor het mengen van het voer technisch goed in elkaar. Op papier zagen de nutriëntwaarden er goed uit en ook leek alles netjes in lijn met wat we in onze manuals adviseren. De verrassing kwam bij de laatste check op grondstoffen en of alles goed in het systeem stond. Een naam van een product viel op: Cereals2015-client-storage-own-store…
Het bleek dat er gewerkt werd met matrixwaarden van minstens een jaar oud. Foutje, want na analyse bleek dat er meer energie in de nu gebruikte granen zit dan in de oogst van vorig jaar, waardoor de verhouding eiwit per eenheid energie lager uitkomt. Dit kan een voordeel geven op vlak van EW en voerkosten, maar het kan ook zorgen voor een veranderde spier- en vetaanzet waardoor de opbrengstprijs lager wordt. Kortom: wanneer juiste monitoring (peiling) niet wordt uitgevoerd en verkeerde uitgangspunten worden gebruikt om voer te maken is de uitkomst vaak een verrassing.

De tweede verrassing die ik wil delen was op een bedrijf waar ik uitleg mocht geven over toomuniformiteit en hoe deze te verbeteren. Het bedrijf had de afgelopen periode de productie verhoogd naar circa 32 gespeende biggen per zeug per jaar. Voersamenstelling en voerschema waren gelijk gebleven omdat het bedrijf en de adviseur graag zaken strak en uniform wilden hebben. U denkt vast: meer output bij gelijke input is economisch toch altijd goed?

In de stal doken de verrassingen op. Het aantal te lichte zeugen voor het werpen was veel te hoog. De tweede verrassing was het hele kraamstalbeleid! Keurig uitgevoerd. Hier lag het succes van het bedrijf. In de inseminatiestal dook de derde verrassing op. Ik zag dat meer dan 30% van de zeugen in de categorie mager viel, naar mijn visie te hoog. Dat gaf natuurlijk aanleiding tot enige discussie. Maar in relatie tot toomuniformiteit voldoende stof tot nadenken denk ik. Hierbij past een mooie uitspraak van een varkenshouder: Sinterklazen zijn er niet in onze sector en de echte die komt in December. En deze Sinterklaas bestaat ook niet.

Laat u daarom niet verrassen, behalve op pakjesavond. Thuis en dus niet achter de staldeur. Een fijne en goede decembermaand!

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer