Samenwerken+aan+meer+saldo
Achtergrond
©

Samenwerken aan meer saldo

Puur varen op technische resultaten die beter zijn dan de gemiddelden van Agrovision cijfers, blijkt Peter Vissers in Hunsel toch saldo te hebben gekost. Zo was pleuritis altijd een vrij onzichtbare schadepost op zijn bedrijf met 3.300 vleesvarkens. In de stallen merkte hij amper iets aan de Tempo-varkens. Maar dat er iets speelde zag hij wel terug aan de wisselende en soms hoog oplopende pleuritiscijfers in Farmingnet van varkensslachterij Vion. Percentages die structureel boven het gemiddelde van de slachterij (circa 20 procent) lagen, terwijl klimaatproblemen op zijn bedrijf absoluut geen rol konden spelen. Peter: “Een klimaatspecialist is ingeschakeld bij de bouw van de nieuwste stal met kanaalventilatie en hij heeft het klimaat en de instellingen in alle andere stallen met deurventilatie gecheckt.”

Vissers en zijn dierenarts Marieke de Louw van VarkensArtsenZuid - DAP Ell constateerden wel dat de aangevoerde biggen wat langer in de haren zaten. In het najaar hoestten ze en waren ze regelmatig snotterig en hadden ze koorts. Ook haalden meerdere dieren per hok de eerste dagen na opleg hun neus op voor het droogvoer, waardoor de uniformiteit van koppels meteen al wat uiteen liep.

Omdat het steeds beter moet en niet echt grote stappen vooruitgezet werden, was in het najaar van 2015 de maat vol voor zowel Vissers als De Louw. Samen met adviseurs van Vion, Agrifirm, Topigs Norsvin kwamen zij tot een gestructureerde gezondheidsaanpak. Een onderdeel was het uitvoeren van een slachtlijnonderzoek. Dit bevestigde het hoge aantal dieren met borstvliesontsteking; een probleem dat ontstaat bij de fokker. Ook werden bloedmonsters getapt bij varkens van verschillende leeftijden op zijn bedrijf. Daaruit bleek dat de varkens na opleg een PRRS-infectie doormaakten.

Met al die bevindingen ging Vissers op bezoek bij zijn vaste vermeerderaar. “Ik wilde beter tegen PRRS beschermde biggen om constante en betere resultaten te kunnen behalen.” Samen met de dierenarts op dat bedrijf is afgesproken om de PRRS-vaccinatie bij zeugen om te zetten naar vier keer per jaar voor de voet weg enten. Daarnaast is de fokker sinds medio 2016 alle biggen na spenen tegen PRRS gaan vaccineren. “Omdat mijn fokker ook een deel van de biggen zelf oplegt en dus ook de vruchten plukt van zijn extra inspanningen, werkte hij constructief mee.”

De effecten van die veranderingen bij de fokker werden in de loop van maanden zichtbaar. Vissers ontving biggen van een betere kwaliteit die meteen begonnen te vreten. Het draait soepeler en de gemiddelde groei is gestegen naar 850 gram per dier per dag. Ook is sinds juli 2016 de gezondheidsscore spectaculair verbeterd. “De pleuritisscore dook onder het slachterijgemiddelde én blijft stabiel op een laag niveau van rond de 5 procent. Samen slaan we twee vliegen in één klap”, aldus Vissers.

Bekijk ook de bedrijfsbeelden.

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    7° / 2°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
  • Donderdag
    9° / 5°
    5 %
Meer weer